Nieuws

Winnaar onthuld van ontwerpwedstrijd Hobbemaplein Den Haag

'Een ontwerp dat het plein verbindt en staat voor eenheid en oneindigheid.' Zo omschrijft de jury het winnende ontwerp voor het Hobbemaplein in Den Haag, gemaakt door een internationaal collectief van ontwerpers.

De jury selecteerden ui 34 inzendingen 4 partijen die hun ontwerp in een presentatie mochten toelichten. Een zwaarwegend criterium waren de wensen van bewoners en ondernemers. Het ontwerp van BOLD, een internationaal collectief van ontwerpers, kwam als winnaar uit de bus. Het ontwerp transformeert het plein naar een 8-vorm met veel groen, wat de ontwerpers samen met de bewoners willen gaan realiseren.


Naar verwachting wordt het kunstwerk eind dit jaar gerealiseerd. Voor die tijd zorgt de gemeente ervoor dat de openbare ruimte op en rond het plein wordt opgeknapt, waaronder het vernieuwen van de bestrating en het vervangen van het asfalt. Ook wordt er meer groen toegepast en komen er nieuwe banken op het plein.


© Henriette Guest
 

Wethouder Joris Wijsmuller (Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur) onthulde het ontwerp op vrijdag 23 februari, samen met twee leerlingen van basisschool 'Onze Wereld'. Hij is tevreden over de uitslag. "Het heeft mij blij verrast wat voor geweldige ideeën er binnen zijn gekomen voor dit plein. Een belangrijk knooppunt tussen de Schilderswijk en Transvaal, een plek die met het nieuwe ontwerp echt trots kan gaan uitstralen."


De jury van de wedstrijd bestond uit bewoners en ondernemers, het hoofd van de afdeling Stedenbouw en Planologie van de gemeente Den Haag en de directeuren van Stroom en het Gemeentemuseum.

Deel dit artikel