Nieuws

Ruim 10 miljard euro gemeentelijke heffingen in 2020

De opbrengst van gemeentelijke heffingen stijgt naar verwachting met 6,3 procent ten opzichte van 2019. Hiermee komt het totaal aan inkomsten van heffingen op 10,8 miljard euro.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing vormen het leeuwendeel van alle heffingen en zijn goed voor 8 miljard euro, wat gelijkstaat aan meer dan driekwart van alle heffingen. 

Onroerende zaak

De ozb maakt de grootste stijging door sinds zeven jaar. De verandering van dit bedrag wordt bepaald door de ontwikkeling van de waarde van het onroerend goed, het aantal panden en de tariefontwikkeling. Ook de reinigingsheffing is flink gestegen. Dit komt vooral door een sterke stijging van de verwerkingskosten van het afval.

Duurder op vakantie (in eigen land)

Ook de toeristenbelasting neemt toe in 2020. Gemeenten begroten voor dit jaar 411 miljoen euro. Dat is 117 miljoen euro meer dan in 2019 en betekent een toename van 39,7 procent. Deze stijging komt voor driekwart voor rekening van onze hoofdstad. Het totaal van de toeristenbelasting in Amsterdam is 199 miljoen euro, terwijl de ozb begroot wordt op 178 miljoen. Het is voor het eerst dat de toeristenbelasting vermoedelijk meer gaat opbrengen dan de ozb. Alleen in de zes kleine kustgemeenten (de Waddeneilanden en Veere) bracht de toeristenbelasting tot 2020 meer op dan de ozb. 


Lees ook: Meer dan 1 miljard euro aan parkeerheffingen

Deel dit artikel