Nieuws

Bloemendaal verduurzaamt straatverlichting

Gemeente Bloemendaal heeft haar straatverlichting in de kernen Bloemendaal en Aerdenhout een duurzame update gegeven. Er worden dagelijks vijftig armaturen en masten vervangen door de nieuwe Luxis en Friso-exemplaren.

Bij de aanbesteding van gemeente Bloemendaal voor deze opdracht, kwam verlichtingsbedrijf Lightwell als winnaar uit de bus. De eerste van de ruim 1200 exemplaren zijn onlangs geplaatst. Per dag worden zo'n 50 armaturen vervangen. In lijn met de verduurzamingsambitie van de regio, waarin diverse gemeenten met elkaar hebben afgesproken om alles op alles te zetten met het oog op het realiseren van de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord.

Convenant

Gemeente Bloemendaal heeft in de zomer van 2018 een convenant getekend waarmee de gemeente zichzelf ten doel stelde circulair in te kopen. Hiermee eist de gemeente van haar leveranciers dat zij inzicht hebben en geven in de milieu-impact van hun producten. De Metropool Regio Amsterdam ondersteunt het initiatief dat verder gericht is op sociaalbewust inkopen.

Trots

Burgemeester Eibert Roest is trots op de gehaalde ambities: "Dat het Bloemendaal lukt om zaken als circulariteit succesvol in een aanbesteding te krijgen is een prestatie om trots op te zijn. En het was natuurlijk spannend omdat we niet zeker wisten of de markt er al klaar voor was. Lightwell bleek dat te zijn, zij gaven ons een heel duidelijk inzicht in hoe zij hun producten duurzaam produceren en hoe zij in de productieketen steeds weer oog houden voor verbeteringen”.


Voor Lightwell-verkoopdirecteur Virgil Warnars was de winst minder verrassend: “Wij zijn hier al jaren mee bezig en hebben met onze ingenieurs veel kennis in huis om hier invulling aan te geven. Zo is onze ingenieur Florian Mesch Cum Laude afgestudeerd aan de TU Delft op dit onderwerp en produceren wij al jarenlang bij een sociaal werkbedrijf. Daar zetten wij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk om de armaturen te produceren, ook de armaturen voor Bloemendaal. Daarmee zijn circulariteit en sociale-productie mooi in balans."

Dutch Design

Los van de productiewijze en milieu-impact wil Bloemendaal natuurlijk ook gewoon mooie straatverlichting. De armaturen zijn ontworpen volgens het Dutch Design principe: minimalistisch en in balans met de omgeving. De recent overleden iconische vormgever Friso Kramer (1922-2019) is de ontwerper van de armaturen die op de lage masten komen te staan. Hij was sinds begin 2011 aan Lightwell verbonden en hielp het toen kleine start-up bedrijf bij productontwikkeling en vormvisie. Bij zijn overlijden kwam hij weer prominent in de aandacht te staan, mede omdat zijn Revolt stoel in het collectieve geheugen van vele Nederlanders zit, net als dus het Friso Kramer LED armatuur dat in Bloemendaal geplaatst wordt. Met deze verlichting zal Bloemendaal 20 jaar gegarandeerd zijn van goede verlichting en zijn de installaties weer helemaal up-to-date. De werkzaamheden vinden plaats voor en na de zomervakantie.

 

 Deel dit artikel