Nieuws

Dak Delftse spoortunnel wordt groene ontmoetingsplek

Het definitief ontwerp voor het noordelijk deel van het Van Leeuwenhoekpark in Delft is gereed. Het langgerekte park, dat op het dak van de spoortunnel komt te liggen, wordt een groene, ontspannen ontmoetingsplek voor de stad. De aanleg van de eerste fase start naar verwachting eind 2021.

Het noordelijk deel loopt van station Delft tot aan de Ireneboulevard. Het definitief ontwerp werd op dinsdag 14 juli en woensdag 15 juli digitaal aan de omgeving gepresenteerd. Martina Huijsmans, gebiedswethouder Nieuw Delft: "De afronding van het definitief ontwerp is een belangrijke stap richting de realisatie van het park. Met het Van Leeuwenhoekpark wordt Delft een prachtige groene plek rijker: een park van in totaal vijf voetbalvelden groot, middenin de stad, voor alle bewoners en bezoekers van Delft."

Sport en ontspanning

Marie-Laure Hoedemakers van LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten vertelt: "In het hart van het park ligt de centrale loper, waar steeds iets anders te zien en te doen is. In het Park Noord vind je bijvoorbeeld een plek om te basketballen en een wandelbrug waar je uitkijkt over het hele park én waar schommels onder hangen. Op de groene glooiende flanken van het park kun je liggen in het gras, picknicken, een boek lezen, vliegeren of een balletje trappen. Het park biedt rust en reuring."

Hittestress voorkomen

Aan de kant van het busplein komt een waterkunstwerk dat de ingang van het park markeert. Dit zorgt voor speelplezier en voor verkoeling in het park en op het busplein. Ook in de rest van het park wordt hittestress voorkomen en is rekening gehouden met het veranderende klimaat, bijvoorbeeld in de plaatsing van de bomen. Het Van Leeuwenhoekpark levert bovendien een bijdrage aan de wetenschap. Via meetpunten die zijn aangebracht krijgen onderzoekers van TU Delft namelijk inzicht in de klimaateffecten van een park op een stedelijke omgeving.

Deel dit artikel