Nieuws

Nijmeegse straat wordt duurzaam en circulair

Een wel heel bijzondere herinrichting rond de Nijmeegse Malderburchtstraat. De straat wordt circulair en duurzaam heringericht en moet hierna een voorbeeld voor de rest van Nijmegen zijn.

Niet alleen de herinrichting zelf, ook de aanbesteding hiervoor is bijzonder te noemen. Het gaat om een RCC-aanbesteding. RCC staat voor Rapid Circulair Contracting, waarbij duurzaamheid en circulariteit de boventoon voeren. Deze onderwerpen staan hoog op de agenda van de gemeente Nijmegen en ook van aannemersmaatschappij Van Gelder, die de herinrichting gaat uitvoeren. 


Kenmerkend aan een RCC-aanbesteding is dat er niet vanuit een vooraf uitgewerkt plan een uitvraag wordt gedaan, maar dat partijen wordt gevraagd hun visie en ambitie op het project weer te geven. Innovatiekracht en samenwerkingsvermogen en ervaring met de circulaire economie krijgen ruimte in de uitwerking van de werkzaamheden. Van Gelder heeft advies- en ingenieursbureau Tauw en klimaatexpert Margot Ribberink gevraagd om als partners deel te nemen om als team samen de bijzondere uitvraag op te pakken.

Pilot

Het op deze manier herinrichten van de Malderburchtstraat geldt voor gemeente Nijmegen als een pilot. Er is gebruik gemaakt van een zogenaamd ambitieweb. Hierdoor is rekening gehouden met toekomstige ontwikkelingen, zoals een mogelijke rotonde op een aangrenzende weg en het effect van de schaduw van nieuwe bomen op zonnepanelen. De bedoeling is om herinrichtingsprojecten in de toekomst op veel meer locaties duurzaam en circulair uit te voeren. 

 

Deel dit artikel