Nieuws

'Laat mensen zelf plannen maken over klimaatbestendige leefomgeving'

Voor een klimaatbestendige inrichting van de openbare ruimte moeten plannen van bewoners veel meer leidend zijn in plaats van dat gemeenten blijven bepalen wat er moet gebeuren. Dat stelt Govert Geldof, keynotespreker tijdens de Verbindingsdag Klimaatbestendige Gemeente. De Omgevingswet biedt goede handvatten om een verandering in denken teweeg te brengen.

Overheden moeten vaker het gesprek aangaan met bewoners, zo stelt Geldof. “Door met omwonenden te spreken creëer je al meer draagvlak. De Omgevingswet geeft duwtje in de goede richting. Bewonersavonden worden nog te vaak georganiseerd door de gemeente. Er worden dan drie of vier aandachtspunten vanuit de zaal meegenomen in het uiteindelijke ontwerp. Het is beter om mensen zelf plannen te laten maken over een klimaatbestendige leefomgeving. De gemeente moet hierbij ondersteunend zijn. Dat vergt een omslag in denken en handelen.”

In de praktijk is een gemeente nog te veel leidend in het uiteindelijk ontwerp. “Daar moet verandering in komen. Plaatsen waar dit al gebeurd laten mooie voorbeelden zien. De Omgevingswet zet in op waarden en vertrouwen, maar dat laatste is soms ver te zoeken. Er moet verschil aangebracht worden in integraal en geïntegreerd werken. Bij geïntegreerd werken sta met de voeten in de klei en kijk je om je heen wat er allemaal beter kan. Nu werken overheden integraal. Ze kijken van bovenaf naar verschillende plannen. Dat zie ik zowel in het stedelijk als landelijk gebied. De Omgevingswet biedt goede handvatten om een verandering in denken teweeg te brengen.”

Tijdens de Verbindingsdag Klimaatbestendige Gemeente spreekt Geldof uitgebreid over de relatie tussen de Omgevingswet en het klimaatbestendig maken van gemeenten. Bekijk hier het programma en meld je aan!

Deel dit artikel