Nieuws

Uitgelichte sessie: Van risicodialoog naar participatie

Veel gemeenten zijn bezig om de openbare ruimte klimaatbestendig in te richten. Maar hoe zorg je ervoor dat alle betrokken stakeholders aanhaken? Petra Thijs-Spee van Kragten vertelt er alles over tijdens een sessie op de Verbindingsdag Klimaatbestendige Gemeente.

Gemeenten zijn op zoek naar de klimaatmaatregelen om de risico’s op wateroverlast, hitte en droogte zo klein mogelijk te houden en de kansen te benutten om in de toekomst weerbaarder te worden tegen extremere weersomstandigheden. Vanuit deze gedachte zijn veel gemeenten inmiddels begonnen met het houden van risicodialogen, zo merkt Petra Thijs-Spee van Kragten. “Dat zijn zowel interne dialogen met de verschillende afdelingen binnen de gemeente, als dialogen met externe stakeholders. Stappen maken op het gebied van klimaat dat kun je niet alleen, maar hoe pak je dit aan? Wie zijn de stakeholders en hoe krijg je de verschillende stakeholders mee? Daar moet goed over nagedacht worden. Je kunt er veel mensen bij betrekken, maar je moet wel een dialoog voeren met mensen die de urgentie zien.”

Thijs-Spee komt met een duidelijk praktijkvoorbeeld. “Neem bijvoorbeeld bedrijventerreinen. Dat zijn locaties die vaak te maken hebben met wateroverlast. Je hebt echter ook te maken met bedrijven die zelf geen overlast ervaren. Wat je dan vaak ziet is dat er tijdens inloopavonden weinig animo is vanuit bedrijven die zelf geen overlast ervaren. Je zult dan een andere tactiek moeten bedenken om mensen te laten aanhaken. Het is van belang dat je weet wat deze partijen belangrijk vinden. Ze moeten het belang in gaan zien, anders zul je sommige stakeholders niet meekrijgen.”

Petra Thijs-Spee komt spreken tijdens de Verbindingsdag Klimaatbestendige Gemeente. Bekijk hier het programma en meld je gratis aan.

Deel dit artikel