SG Lelystad wint Technasium Top Award

zaterdag 30 april 2016
timer 3 min
Grote kans dat een lichtconcept van vier meiden van SG Lelystad binnenkort te bewonderen is in de openbare ruimte. Het armatuur ArTube won de Technasium Top Award en kan rekenen op veel concrete belangstelling van gemeenten.

Op de vakbeurs Ruimte & Licht, die 26 april jl. plaatsvond in Nieuwegein, presenteerden verschillende finalisten van de Technasium Top Award hun concepten aan de bezoekers. Twee dagen eerder was het team van SG Lelystad, bestaande uit vier meisjes, uitgeroepen tot winnaar van de scholenwedstrijd die afgelopen najaar van start ging. De opdracht van IGOV luidde als volgt:

 

Maak een lichtconcept voor de publieke ruimte, dat er voor kan zorgen dat het licht zich aanpast aan de behoefte van wat er op het moment van de dag nodig is. Het lichtconcept draagt er aan bij dat de gebruikers van de publieke ruimte geen lichthinder ervaren, zich fijn en veilig voelen en goed kunnen functioneren.  Het lichtconcept vraagt zowel om een lichtbeeld als een lichtinstrument.


Volgens juryvoorzitter Jeroen Oomkens en jurylid Filip van der Heijden (Lichtvormgevers) had het team van de school uit Lelystad zich het best aan de opdracht gehouden. "De meiden hebben de kern van de opdracht het best benaderd. Ze hebben zich echt gericht op het bevorderen van het welbevionden van de mens, hebben zich verplaatst in de gebruiker. 


Tunnelvisie

De opdracht waar de meiden mee aan de slag gingen was het prettiger en veiliger maken van een eng tunneltje. Zoals die er in veel gemeenten zijn, donker, kil, vochtig en veel; graffiti. Van een afstandje kun je vaak niet goed zien of er andere mensen in de tunnel zijn. Voor dit probleem ontwikkelde het team het concept Tunnelvisie en het armatuur ArTube. Dit is een buis van 2 meter lang van gerecylced aluminium en die met een stalen beugel aan de tunnelwand wordt bevestigd. De buizen kunnen aan elkaar bevestigd worden zodat de hele tunnel ermee verlicht kan worden. Vanuit de buis schijnt wit licht omhoog, wat weerkaatst wordt via het plafond van de tunnel. Hierdoor schijnt indirect licht in de tunnel. Vanuit de onderkant van de buis schijnt gekleurd licht naar benden dat wordt geactiveerd door sensoren. Als iemand de tunnel nadert gaat het licht aan. Dit gekleurde licht kan aangepast worden in geval van evenementen. Als iemand of meerdere personen zich langere tijd in de tunnel bevinden verandert het licht naar kil blauw. In geval van een ongeluk kunnen de hulpverleners goed zien wat ze aan het doen zijn.

 

Dag- en nachtsituatie

De vier meiden hebben tevens nagedacht over het verschil tussen nacht en dag. Als het buiten licht is, is de tunnel vaak een donker gat. Tunnelvisie voorziet hierond door in die situatie het licht aan het begin van de tunnel feller te zetten en in het midden minder fel. 'Nachts is dit andersom, zodat de tunnel niet zo'n enorme lichtbak is en je vanuit de tunnel ook nog kunt zien wat er buiten gebeurt.

 

De ArTube kon op Ruimte & Licht rekenen op veel belangstelling van gemeenten. Arthur Klink van OGOV en jurylid Filip van der Heijden beloofden zich ervoor in te zetten dat het armatuur in de openbare ruimte zou worden toegepast. Dat lijkt er daadwerleijk van te komen. Juryvoorzitter Jeroen Oomkens: "Er is een indrukwekkend aantal van elf geïnteresseerde gemeenten." Oomkens staat het team bij in het proces door ze te voorzien van advies. Daarbij onderhoudt hij het contact met leveranciers, want het armatuur moet nog wel in productie genomen worden. Ook andere finalisten mochten zich verheugen op belangstelling vanuit gemeenten. 

SG Lelystad wint Technasium Top Award

Vier meiden van het SG Lelystad wonnen de Technasium Top Award

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »