Nieuws

Nieuwe NPR 13201 voer voor discussie

Op het NSVV Lichtcongres Oudoor, afgelopen donderdag in Barneveld, werd de nieuwe richtlijn NPR 13201 gepresenteerd. De NPR is een uitgave van NSVV, gemaakt in samenwerking met een omvangrijke klankbordgroep. Stichting OVLNL heeft, na het lezen van de nieuwe richtlijn, haar bedenkingen bij de uitvoerbaarheid van de NPR.

"Dat waren de regels, dan gaan we nu over naar de realiteit", is de stelling van de brancheorganisatie. “Niet om stemming te maken maar wel om iedereen goed wakker te schudden.  De discussie die we voeren gaan is van groot belang voor de kwaliteit van de openbare verlichting in NL. Richtlijnen vormen de basis van hoe de openbare verlichting wordt uitgevoerd. Dus daar moeten we heel serieus de tijd voor nemen met elkaar. We kunnen hier geen afwachtende houding in aannemen”, aldus voorzitter Arthur Klink.

 

Klink geeft een aantal voorbeelden van waar de NPR volgens hem tekortschiet:  

  • De richtlijn geeft geen houvast voor de ontwerper of opdrachtgever; Ze geeft aan dat ze een informatief karakter heeft en geen normatieve waarde. Er wordt echter wel over minimum waardes gesproken. Hoe weet je dan waar je aan toe bent en welke keuzes je kunt maken?
  • De richtlijn geeft minimum waardes op die niet haalbaar zijn in standaard profielen waar armaturen naar led worden uitgewisseld. Hierdoor voldoen gemeenten die de ROVL 2011 in hun beleid hebben opgenomen ineens niet meer aan hun eigen beleid. Tenzij ze de verlichting aanpassen om de hogere Europese waardes te halen. Maar dat staat op gespannen voet met de Energie akkoord doelstellingen.
  • De richtlijn geeft ruimte om een gelijkmatigheid van de verlichting te realiseren. De gelijkmatigheid zelf is geen waarde meer. Gevolg kan zijn dat de kwaliteit van de openbare verlichting sterk afneemt tot onder het niveau van de ROVL2011.
  • Naast deze knelpunten zijn er ook verbeteringen t.o.v. de ROVL2011 en deze richtlijn te benoemen. Hier gaat IGOV een voorstel voor  doen. Zo moet er meer keuze gemaakt kunnen worden naar de omstandigheden en het karakter van de openbare ruimte. De richtlijn laat te veel aan de ervaring, kennis en kunde van de ontwerper over om de juiste keuze te maken. Er is 1 tabel voor grote, middelgrote, kleine en/of landelijke gemeentes.

 

Op 9 februari zal op het IGOV Kenniscafé uitgebreid aandacht besteed worden aan de nieuwe richtlijn. Lees hier meer.

 

Wat vindt u van de nieuwe NPR? Discussieer mee op LinkedIn.

Deel dit artikel