Arnhem adopteert plantenbakken Floriade

maandag 19 november 2012
timer 4 min
De gemeente Arnhem heeft 15 cortenstalen boombakken van de laatste Floriade uit Venlo naar Arnhem laten komen. De bedoeling is de bakken te plaatsen in de ‘Reizende tuinen’, een project waarin de gemeente sinds 2006 braakliggende terreinen tijdelijk groen inricht.

Arnhem adopteert plantenbakken Floriade

Duurzame Stad

Op 7 oktober sloot de wereldtentoonstelling ‘de Floriade’ in Venlo. Middels het door producent Samson Urban Elements aangeboden adoptieprogramma, besloot de gemeente Arnhem de cortenstalen plantenbakken die bij de entree stonden aan te schaffen. Vanaf begin oktober stond de gemeente Arnhem dan ook als één van de samenwerkende partners van de Floriade 2012 op de bakken vermeld. “En daar zijn we heel trots op”, aldus Margreet van Gastel, wethouder milieu en openbare ruimte. “Het is fantastisch dat wij als duurzame stad ook op deze manier zichtbaar kunnen maken hoe belangrijk wij het vinden dat zaken worden hergebruikt.”

Programma Energie made in [Arnhem]

Het programma Energie made in [Arnhem] bestaat uit meerdere programmalijnen die elkaar beïnvloeden en overlappen. Samen vormen ze de driehoek people, planet en profit. Kenmerkend voor het programma is dat er nadrukkelijk gekeken wordt naar de onderlinge samenhang: waar liggen de verbindingen en waar kunnen we versterken en versnellen? Energie made in [Arnhem] is een dynamisch programma; continu dienen nieuwe projecten en acties zich aan. Die nieuwe projecten moeten bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente en worden gewogen op realiteitswaarde. De aanschaf van de Floriade-bakken past in het gedachtegoed van de gemeente Arnhem en in het duurzaamheidsprogramma. Hergebruik van materialen, waardoor deze niet als restafval in het milieu terecht komen. Ze hoeven zelfs niet te worden omgevormd tot een ander product, maar krijgen als object een tweede leven, op een andere plek.

Arnhem Groene Stad

De bakken krijgen naast een tweede leven ook een symbolische betekenis. Van Gastel: “Arnhem is een groene gemeente. In 2008 waren we de groenste stad van Nederland in de Entente Florale competitie en in 2009 zelfs van Europa. Met onze prachtige parken Sonsbeek/Zypendaal, Presikhaaf, Angerenstein en Westerveld, de groene longen van de Veluwe die tot in onze stad reiken en het unieke uiterwaardengebied langs de Neder-Rijn, blijft Arnhem een hele mooie groene stad die we graag groen houden. Ook in de toekomst. Daar hoort openbaar groen in de stad bij en dat is dan ook de reden waarom we gekozen hebben voor de aanschaf van de cortenstalen plantenbakken.”

Plek in Reizende Tuinen

De bedoeling is de bakken te plaatsen in de ‘Reizende Tuinen’, een project waarin de gemeente Arnhem sinds 2006 braakliggende terreinen tijdelijk groen inricht. De tuinen zijn een Arnhems begrip geworden en hebben inmiddels de landelijke pers meerdere malen bereikt (o.a. Volkskrant, Telegraaf, tijdelijk anders bestemmen, de Gelderlander). “Het is een concept uit Parijs met de doelstelling lelijke braakliggende terreinen - vaak omheind en ‘verboden te betreden’ - aantrekkelijk en bruikbaar te maken”, vertelt Eline van Straaten, projectleider Reizende tuinen Arnhem.

Hergebruik van materialen

Het bijzondere van de Reizende Tuinen is de focus op duurzaam hergebruik van materialen. Materialen die verplaatsbaar zijn – zoals straatmeubilair en speelelementen - ‘reizen’ mee van de ene naar de volgende tuin. Op deze manier zijn twee gieters op rupsbanden in omloop die steeds na een half jaar naar de volgende tuin verhuizen. Het is de intentie dat de Floriade-bakken ook de hele stad door zullen reizen.

Tuinen voor en door bewoners

“Uitgangspunt is dat omwonenden direct betrokken worden bij de planvorming van de Reizende Tuinen”, vervolgt Van Straaten. “Bewoners ontwerpen en helpen bij de aanleg en het onderhoud. De ideeën moeten natuurlijk wel allemaal passen binnen de kaders, zoals tijd, geld en duurzaamheid. Een karakteristiek object in een Reizende tuin is de ‘gieter op rupsbanden’. (zie foto, red. Fotografie: Brechtje Horsten) Deze gieter is een kunstwerk dat tevens dient als zitelement en laat zien dat bewoners op een eenvoudige manier kunnen bijdragen aan dit project. Denk aan het water geven van de beplantingen en het oogsten van zelf geteelde groenten/ kruiden.”

Meer groene initiatieven

Inmiddels zijn meerdere gemeenten gestart met gelijkwaardige initiatieven voor de tijdelijke inrichting van braakliggende terreinen; in tijden van economische recessie worden dit soort initiatieven gezien als een belangrijk middel om een stad aantrekkelijk te houden. Behalve voor de Reizende Tuinen zet Arnhem zich in voor meer tijdelijke initiatieven uit de stad. Hierbij worden bewoners en ondernemers in de stad gestimuleerd creatieve ideeën aan te dragen. Mooie voorbeelden zijn het project Roofgarden en de eerste ‘wifi-tuin’ van Nederland achter Arnhem Centraal Station waar reizigers draadloos kunnen internetten in een groene tuin.

Lees hier meer over de Energie made in [Arnhem] projecten  

Meer artikelen met dit thema

Organische banken voor NS-station Driebergen-Zeist

22 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Station Driebergen-Zeist heeft een ware metamorfose ondergaan. Zo is het aantal sporen uitgebreid van drie naar…
Lees verder »

De openbare ruimte van vandaag, maar ook voor morgen

15 mrt om 00:00 uurtimer3 min
Circulaire economie is al jarenlang onderdeel van de werkwijze van Grijsen. Al sinds het eerste ontwerp zijn alle…
Lees verder »

Robust Line straatmeubilair

15 mrt om 00:00 uurtimer1 min
De Robust Line straatmeubilair lijn is een echte eyecatcher. De imposante Robust Line bestaat uit een breed…
Lees verder »

Amsterdamse krijgt familiair straatmeubilair

19 jan om 00:00 uurtimer4 min
Eén herkenbare familie van straatmeubilair zonder dat tekort wordt gedaan aan de functionaliteit en…
Lees verder »

Specialist in duurzame en fraai vormgegeven afvaloplossingen

18 jan om 00:00 uurtimer2 min
Rondslingerend zwerfafval op straat of in de natuur is voor velen een terugkerende bron van ergernis. Dat geldt…
Lees verder »

Circulaire en modulaire fietsenstalling is de nieuwste innovatie

15 jan om 00:00 uurtimer4 min
Ton Kooymans, eigenaar Street Stuff, is ontwerper en ondernemer in hart en nieren en richt zich op de toekomst van…
Lees verder »

Meubilair met natuurlijke uitstraling voor groene school in Emmen

13 jan om 00:00 uurtimer3 min
De leerlingen en studenten van het AOC Terra (VO en MBO) betrokken met ingang van het nieuwe schooljaar een…
Lees verder »

Fietsoverkapping als laadstation voor e-bikes

11 jan om 00:00 uurtimer2 min
De elektrische fiets neemt in Nederland een ware vogelvlucht. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer…
Lees verder »