Arnhem adopteert plantenbakken Floriade

maandag 19 november 2012
timer 4 min
De gemeente Arnhem heeft 15 cortenstalen boombakken van de laatste Floriade uit Venlo naar Arnhem laten komen. De bedoeling is de bakken te plaatsen in de ‘Reizende tuinen’, een project waarin de gemeente sinds 2006 braakliggende terreinen tijdelijk groen inricht.

Arnhem adopteert plantenbakken Floriade

Duurzame Stad

Op 7 oktober sloot de wereldtentoonstelling ‘de Floriade’ in Venlo. Middels het door producent Samson Urban Elements aangeboden adoptieprogramma, besloot de gemeente Arnhem de cortenstalen plantenbakken die bij de entree stonden aan te schaffen. Vanaf begin oktober stond de gemeente Arnhem dan ook als één van de samenwerkende partners van de Floriade 2012 op de bakken vermeld. “En daar zijn we heel trots op”, aldus Margreet van Gastel, wethouder milieu en openbare ruimte. “Het is fantastisch dat wij als duurzame stad ook op deze manier zichtbaar kunnen maken hoe belangrijk wij het vinden dat zaken worden hergebruikt.”

Programma Energie made in [Arnhem]

Het programma Energie made in [Arnhem] bestaat uit meerdere programmalijnen die elkaar beïnvloeden en overlappen. Samen vormen ze de driehoek people, planet en profit. Kenmerkend voor het programma is dat er nadrukkelijk gekeken wordt naar de onderlinge samenhang: waar liggen de verbindingen en waar kunnen we versterken en versnellen? Energie made in [Arnhem] is een dynamisch programma; continu dienen nieuwe projecten en acties zich aan. Die nieuwe projecten moeten bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente en worden gewogen op realiteitswaarde. De aanschaf van de Floriade-bakken past in het gedachtegoed van de gemeente Arnhem en in het duurzaamheidsprogramma. Hergebruik van materialen, waardoor deze niet als restafval in het milieu terecht komen. Ze hoeven zelfs niet te worden omgevormd tot een ander product, maar krijgen als object een tweede leven, op een andere plek.

Arnhem Groene Stad

De bakken krijgen naast een tweede leven ook een symbolische betekenis. Van Gastel: “Arnhem is een groene gemeente. In 2008 waren we de groenste stad van Nederland in de Entente Florale competitie en in 2009 zelfs van Europa. Met onze prachtige parken Sonsbeek/Zypendaal, Presikhaaf, Angerenstein en Westerveld, de groene longen van de Veluwe die tot in onze stad reiken en het unieke uiterwaardengebied langs de Neder-Rijn, blijft Arnhem een hele mooie groene stad die we graag groen houden. Ook in de toekomst. Daar hoort openbaar groen in de stad bij en dat is dan ook de reden waarom we gekozen hebben voor de aanschaf van de cortenstalen plantenbakken.”

Plek in Reizende Tuinen

De bedoeling is de bakken te plaatsen in de ‘Reizende Tuinen’, een project waarin de gemeente Arnhem sinds 2006 braakliggende terreinen tijdelijk groen inricht. De tuinen zijn een Arnhems begrip geworden en hebben inmiddels de landelijke pers meerdere malen bereikt (o.a. Volkskrant, Telegraaf, tijdelijk anders bestemmen, de Gelderlander). “Het is een concept uit Parijs met de doelstelling lelijke braakliggende terreinen - vaak omheind en ‘verboden te betreden’ - aantrekkelijk en bruikbaar te maken”, vertelt Eline van Straaten, projectleider Reizende tuinen Arnhem.

Hergebruik van materialen

Het bijzondere van de Reizende Tuinen is de focus op duurzaam hergebruik van materialen. Materialen die verplaatsbaar zijn – zoals straatmeubilair en speelelementen - ‘reizen’ mee van de ene naar de volgende tuin. Op deze manier zijn twee gieters op rupsbanden in omloop die steeds na een half jaar naar de volgende tuin verhuizen. Het is de intentie dat de Floriade-bakken ook de hele stad door zullen reizen.

Tuinen voor en door bewoners

“Uitgangspunt is dat omwonenden direct betrokken worden bij de planvorming van de Reizende Tuinen”, vervolgt Van Straaten. “Bewoners ontwerpen en helpen bij de aanleg en het onderhoud. De ideeën moeten natuurlijk wel allemaal passen binnen de kaders, zoals tijd, geld en duurzaamheid. Een karakteristiek object in een Reizende tuin is de ‘gieter op rupsbanden’. (zie foto, red. Fotografie: Brechtje Horsten) Deze gieter is een kunstwerk dat tevens dient als zitelement en laat zien dat bewoners op een eenvoudige manier kunnen bijdragen aan dit project. Denk aan het water geven van de beplantingen en het oogsten van zelf geteelde groenten/ kruiden.”

Meer groene initiatieven

Inmiddels zijn meerdere gemeenten gestart met gelijkwaardige initiatieven voor de tijdelijke inrichting van braakliggende terreinen; in tijden van economische recessie worden dit soort initiatieven gezien als een belangrijk middel om een stad aantrekkelijk te houden. Behalve voor de Reizende Tuinen zet Arnhem zich in voor meer tijdelijke initiatieven uit de stad. Hierbij worden bewoners en ondernemers in de stad gestimuleerd creatieve ideeën aan te dragen. Mooie voorbeelden zijn het project Roofgarden en de eerste ‘wifi-tuin’ van Nederland achter Arnhem Centraal Station waar reizigers draadloos kunnen internetten in een groene tuin.

Lees hier meer over de Energie made in [Arnhem] projecten  

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

10 jan om 14:12 uur

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast…

Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »