Circadionic: openbare verlichting die bij ons past

donderdag 17 februari 2022
timer 4 min
Duurzaamheid, energiebesparing en CO2-reductie zijn belangrijke thema’s anno 2022. Idealiter gaat de introductie hiervan hand in hand met het creëren van een veilige en prettige leefomgeving. Op het gebied van openbare verlichting zijn er de laatste jaren veel technologische ontwikkelingen geweest, die deze thema’s aan elkaar verbinden. Het gebruik van Circadionic draagt bijvoorbeeld bij aan duurzaam ingerichte openbare ruimtes, waar het plezierig leven en verblijven is.

Circadionic is een biodynamisch lichtsysteem, dat (openbare) verlichting aanpast aan ons biologische ritme. Zo wordt het mogelijk om kunstlicht aan te passen aan natuurlijk daglicht. Circadionic houdt rekening met economische activiteit, de volksgezondheid en de veiligheid van een stad en zijn inwoners. Bij zonsopgang kan er bijvoorbeeld koel licht worden gebruikt en bij zonsondergang warmer licht. Met behulp van Circadionic kan ook een zachtere overgang worden gecreëerd tussen verschillende stadsdelen. In het historische centrum wordt dan een andere openbare verlichting gebruikt dan in de woongebieden, waar een koelere lichtkleur meer voor de hand ligt vanwege de verkeersfunctie.

Bekijk de video over Circadionic

Veiligheid en comfort

Verlichting speelt een belangrijke rol in de openbare ruimte. De juiste verlichting biedt veiligheid en comfort voor mens, dier en de natuur. Circadionic is inzetbaar in gebieden waar rekening moet worden gehouden met bepaalde soorten fauna, die gevoelig is voor verstoring door kunstlicht. Het biedt wezenlijke voordelen ten opzichte van systemen die werken met rood, groen en blauw (RGB) op het gebied van kleurweergave, levensduur en efficiëntie. Een fietspad in het buitengebied kan bijvoorbeeld aan het begin van de avond met wit licht worden verlicht, dat later – wanneer de verkeersdrukte is afgenomen - overgaat in meer amberkleurig licht, wat de aanwezige fauna minder verstoort en minder insecten aantrekt. Veel plekken in ons land zijn dynamisch en hebben hun openbare verlichting nodig om op de aanwezige behoeftes te kunnen inspringen.

Slapeloosheid en migraine

We weten steeds meer over licht en de effecten hiervan op mens, natuur en dieren. Warme, gedempte tinten maken het voor ons gemakkelijker om te slapen en koeler licht houdt ons actief en gefocust. Licht dat wij op ongepaste uren en/of in onevenredige hoeveelheden ontvangen, heeft een negatief effect op onze fysieke en mentale gezondheid. Gevoeligheid voor licht of (te) lang worden blootgesteld aan (een verkeerde kleur) licht, kan onder meer slapeloosheid en migraine veroorzaken: aandoeningen die op hun beurt voor grote gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

24-uurs ritme

Het is daarom belangrijk om omgevingsverlichting te creëren, die het biologische ritme van mensen (en bij voorkeur ook dieren) niet verstoort. Dit verbetert de kwaliteit van onze slaap en dus van ons leven. Circadionic houdt rekening met de lichtniveaus en kleurtemperaturen die gedurende de dag het beste bij ons passen. Als we beseffen in welke mate zonlicht veel van de vitale functies in ons lichaam reguleert, beseffen we ook hoe goede verlichting in de openbare ruimte een verschil kan maken!

Circadionic kan worden geleverd voor alle SETGA-armaturen; je bent dus niet gebonden aan één type vormgeving. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Modernista via info@modernista.nl of telefonisch via 085 876 95 71.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »