De houten brug: de kracht van circulair en biobased gecombineerd

donderdag 18 maart 2021
timer 3 min
In de transitie naar een circulaire (bouw)economie is er veel aandacht voor de technische kringloop van materialen. Maar hoe zit het met de biologische kringloop? De Provincie Noord Holland en De Bouwcampus laten tijdens een sessie op de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte voorbeelden zien aan de hand van een specifieke toepassing: houten bruggen. Zinzi Stasse van De Bouwcampus blikt alvast vooruit.

Zinzi Stasse (De Bouwcampus) en Alexander Bletsis (provincie Noord-Holland) komen tijdens de verbindingsdag vertellen over de relatie tussen een circulaire economie (technische kringloop) en biobased economie (hernieuwbare materialen). Bletsis houdt zich in Noord-Holland bezig met innovaties en IFD (Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen). “IFD sluit goed aan op de principes van een circulaire economie”, vertelt Stasse. “Door demontabel te bouwen kunnen onderdelen met verschillende levensduur eenvoudig en apart van elkaar vervangen worden. De levensduur van het gebouw als geheel wordt zo verlengd.”

Tijdens de sessie richten Stasse en Bletsis zich met name op bruggen. “Houten bruggen zijn zeer duurzaam, mits ze worden gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Een levenscyclusanalyse van een fietsbrug toont aan dat een houten fietsbrug een lagere mki-score heeft dan een betonnen of stalen fietsbrug”, zo vertelt Stasse. Bletsis benadrukt tijdens de sessie vooral wat er allemaal mogelijk is om de technische kringloop van hout zo goed mogelijk in te richten, bijvoorbeeld aan het einde van de cyclus van een houten brug. “De planken van houten bruggen kunnen bijvoorbeeld worden hergebruikt voor het maken van straatmeubilair”, vertelt Stasse. “Daarnaast kunnen er biobased grondstoffen van worden gemaakt en kan hout tot biomassa hergewaardeerd worden voor het opwekken van energie.”

Pieter Smitbrug

Een mooi voorbeeld van een houten brug is de Pieter Smitbrug, de langste fiets- en voetgangersbrug van Europa. Het 800 meter lange bouwwerk, tussen Winschoten en Blauwestad in de provincie Groningen, verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug is vooral gemaakt van duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

Slagen maken

In de woningbouw is het gebruik van hout gemeengoed aan het worden, voor de inrichting van de openbare ruimte moeten er nog de nodige slagen gemaakt worden. Stasse: “Er wordt te vaak gekeken naar de risico’s en niet naar de kansen. Dat is nou eenmaal ook de rol van beheerders. Dan wordt er bijvoorbeeld gezegd dat een brug honderd jaar moet blijven staan en dat hout daar niet geschikt voor is. De praktijk wijst echter uit dat bruggen vaak eerder worden vervangen. Voor de Pieter Smitbrug zijn ze afgestapt van deze eis en gaat men uit van 80 jaar als levensduur.” De Bouwcampus, in samenwerking met de Provincie Noord-Holland, richt zich op het aanpassen van eisen en criteria, met als doel meer circulaire en biobased kansen te benutten. “Hout mag wat ons betreft meer meegenomen worden in de materialenmix. Komend jaar organiseren we een traject gericht op het opschalen van houten bruggen. We organiseren verdiepingssessies en werken samen met de hele keten aan een leidraad voor tips en trics. Samen leren met de hele keten is een hele belangrijke succesfactor”, aldus Stasse.

Zinzi Stasse en Alexander Bletsis komen meer vertellen tijdens de sessie: de houten brug: de kracht van circulair en biobased gecombineerd. Meld je hier gratis aan voor de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte.

Meer artikelen met dit thema

Noord-Brabant maakt werk van verduurzamen bedrijventerreinen

2 aug om 17:05 uurtimer3 min
De provincie Noord-Brabant geeft een impuls aan verduurzaming en vergroening van bedrijventerreinen.
Lees verder »

Almere werkt aan een groene, gezonde stad voor de toekomst

26 jul om 14:23 uurtimer4 min
Hoe combineer je de groei van een stad met een kwaliteitsimpuls voor je groenblauwe leefomgeving? Voor deze grote…
Lees verder »

Goed beheer van speelruimte begint met een goed plan

22 jul om 15:49 uurtimer3 min
De ene gemeente heeft 10 speelplekken in beheer, de ander 100 of meer dan 1000. Bureau Speelplan komt in veel…
Lees verder »

Wanneer klopt het verhaal weer?

15 jul om 08:00 uurtimer5 min
Over de mogelijkheden die de circulaire economie biedt voor het beheer van de openbare ruimte.
Lees verder »

Onderzoek naar duurzame water- en ecosystemen voor klimaatrobuust stedelijk groen

12 jul om 08:28 uurtimer8 min
Vergroening van steden wordt steeds vaker toegepast als maatregel tegen hitte. Maar vergroening vergroot ook de…
Lees verder »

Gerichte bestrijding Japanse duizendknoop in Zwolle

8 jul om 09:04 uur
De Japanse duizendknoop is een probleem in veel landen in Europa en helaas ook in Zwolle. Om de plant te…
Lees verder »

Column Chantal Verspaille: Ommekes

6 jul om 16:08 uurtimer3 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.
Lees verder »

Bijen-vriendelijke beplanting. Al eens aan gedacht?

6 jul om 14:23 uurtimer3 min
Jaap Molenaar is directeur van het Bijen educatiecentrum van de Bijenstichting. In zijn expertcolumn roept hij op…
Lees verder »