De houten brug: de kracht van circulair en biobased gecombineerd

donderdag 18 maart 2021
timer 3 min
In de transitie naar een circulaire (bouw)economie is er veel aandacht voor de technische kringloop van materialen. Maar hoe zit het met de biologische kringloop? De Provincie Noord Holland en De Bouwcampus laten tijdens een sessie op de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte voorbeelden zien aan de hand van een specifieke toepassing: houten bruggen. Zinzi Stasse van De Bouwcampus blikt alvast vooruit.

Zinzi Stasse (De Bouwcampus) en Alexander Bletsis (provincie Noord-Holland) komen tijdens de verbindingsdag vertellen over de relatie tussen een circulaire economie (technische kringloop) en biobased economie (hernieuwbare materialen). Bletsis houdt zich in Noord-Holland bezig met innovaties en IFD (Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen). “IFD sluit goed aan op de principes van een circulaire economie”, vertelt Stasse. “Door demontabel te bouwen kunnen onderdelen met verschillende levensduur eenvoudig en apart van elkaar vervangen worden. De levensduur van het gebouw als geheel wordt zo verlengd.”

Tijdens de sessie richten Stasse en Bletsis zich met name op bruggen. “Houten bruggen zijn zeer duurzaam, mits ze worden gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Een levenscyclusanalyse van een fietsbrug toont aan dat een houten fietsbrug een lagere mki-score heeft dan een betonnen of stalen fietsbrug”, zo vertelt Stasse. Bletsis benadrukt tijdens de sessie vooral wat er allemaal mogelijk is om de technische kringloop van hout zo goed mogelijk in te richten, bijvoorbeeld aan het einde van de cyclus van een houten brug. “De planken van houten bruggen kunnen bijvoorbeeld worden hergebruikt voor het maken van straatmeubilair”, vertelt Stasse. “Daarnaast kunnen er biobased grondstoffen van worden gemaakt en kan hout tot biomassa hergewaardeerd worden voor het opwekken van energie.”

Pieter Smitbrug

Een mooi voorbeeld van een houten brug is de Pieter Smitbrug, de langste fiets- en voetgangersbrug van Europa. Het 800 meter lange bouwwerk, tussen Winschoten en Blauwestad in de provincie Groningen, verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug is vooral gemaakt van duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

Slagen maken

In de woningbouw is het gebruik van hout gemeengoed aan het worden, voor de inrichting van de openbare ruimte moeten er nog de nodige slagen gemaakt worden. Stasse: “Er wordt te vaak gekeken naar de risico’s en niet naar de kansen. Dat is nou eenmaal ook de rol van beheerders. Dan wordt er bijvoorbeeld gezegd dat een brug honderd jaar moet blijven staan en dat hout daar niet geschikt voor is. De praktijk wijst echter uit dat bruggen vaak eerder worden vervangen. Voor de Pieter Smitbrug zijn ze afgestapt van deze eis en gaat men uit van 80 jaar als levensduur.” De Bouwcampus, in samenwerking met de Provincie Noord-Holland, richt zich op het aanpassen van eisen en criteria, met als doel meer circulaire en biobased kansen te benutten. “Hout mag wat ons betreft meer meegenomen worden in de materialenmix. Komend jaar organiseren we een traject gericht op het opschalen van houten bruggen. We organiseren verdiepingssessies en werken samen met de hele keten aan een leidraad voor tips en trics. Samen leren met de hele keten is een hele belangrijke succesfactor”, aldus Stasse.

Zinzi Stasse en Alexander Bletsis komen meer vertellen tijdens de sessie: de houten brug: de kracht van circulair en biobased gecombineerd. Meld je hier gratis aan voor de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte.

Meer artikelen met dit thema

Een slimme stad, hoe doe je dat?

11 mei om 16:04 uurtimer2 min
Yvonne Kemmerling is voorzitter van de Future City Foundation, een organisatie die zich bezighoudt met…
Lees verder »

Interactieve fontein in Leuven zorgt voor spectaculaire watershow

10 mei om 09:47 uurtimer2 min
Rots Maatwerk heeft in opdracht van de Belgische stad Leuven een interactieve fontein aangelegd op het H.…
Lees verder »

Denemarken maakt werk van groene norm

19 apr om 08:00 uurtimer2 min
De Groene Norm is een initiatief van Green Cities Europe. De norm is met name gericht op politici, ambtenaren,…
Lees verder »

Amsterdamse Hemelwaterverordening moet zorgen voor droge voeten

9 apr om 08:00 uurtimer2 min
Als het aan de gemeente Amsterdam ligt wordt voor nieuwbouw en panden die een ingrijpende verbouwing ondergaan,…
Lees verder »

Miljoeneninvestering voor klimaatadaptatie in Overijssel

1 apr om 08:00 uurtimer2 min
De provincie Overijssel gaat extra investeren in projecten om hitte, droogte en wateroverlast in de provincie…
Lees verder »

'Wees niet bang om fouten te maken, fouten zijn een zegen'

31 mrt om 00:00 uurtimer4 min
Straatbeeld organiseerde in samenwerking met het platform BuitenSpelen en BouwCirculair op 30 maart de…
Lees verder »

Keynote Peter van Assche; 'design, invent, build'

26 mrt om 00:00 uurtimer2 min
De afsluitende keynote van de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte wordt verzorgd door Peter van Assche,…
Lees verder »

'Louise Vet minister van openbare ruimte'

25 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Louise Vet wordt de nieuwe minister van Openbare Ruimte. Althans als het ligt aan de deelnemers aan een webinar…
Lees verder »