De houten brug: de kracht van circulair en biobased gecombineerd

donderdag 18 maart 2021
timer 3 min
In de transitie naar een circulaire (bouw)economie is er veel aandacht voor de technische kringloop van materialen. Maar hoe zit het met de biologische kringloop? De Provincie Noord Holland en De Bouwcampus laten tijdens een sessie op de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte voorbeelden zien aan de hand van een specifieke toepassing: houten bruggen. Zinzi Stasse van De Bouwcampus blikt alvast vooruit.

Zinzi Stasse (De Bouwcampus) en Alexander Bletsis (provincie Noord-Holland) komen tijdens de verbindingsdag vertellen over de relatie tussen een circulaire economie (technische kringloop) en biobased economie (hernieuwbare materialen). Bletsis houdt zich in Noord-Holland bezig met innovaties en IFD (Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen). “IFD sluit goed aan op de principes van een circulaire economie”, vertelt Stasse. “Door demontabel te bouwen kunnen onderdelen met verschillende levensduur eenvoudig en apart van elkaar vervangen worden. De levensduur van het gebouw als geheel wordt zo verlengd.”

Tijdens de sessie richten Stasse en Bletsis zich met name op bruggen. “Houten bruggen zijn zeer duurzaam, mits ze worden gemaakt van hout uit duurzaam beheerde bossen. Een levenscyclusanalyse van een fietsbrug toont aan dat een houten fietsbrug een lagere mki-score heeft dan een betonnen of stalen fietsbrug”, zo vertelt Stasse. Bletsis benadrukt tijdens de sessie vooral wat er allemaal mogelijk is om de technische kringloop van hout zo goed mogelijk in te richten, bijvoorbeeld aan het einde van de cyclus van een houten brug. “De planken van houten bruggen kunnen bijvoorbeeld worden hergebruikt voor het maken van straatmeubilair”, vertelt Stasse. “Daarnaast kunnen er biobased grondstoffen van worden gemaakt en kan hout tot biomassa hergewaardeerd worden voor het opwekken van energie.”

Pieter Smitbrug

Een mooi voorbeeld van een houten brug is de Pieter Smitbrug, de langste fiets- en voetgangersbrug van Europa. Het 800 meter lange bouwwerk, tussen Winschoten en Blauwestad in de provincie Groningen, verbindt stedelijk gebied met natuur en past dankzij het gebruik van duurzame materialen mooi in het landschap. De brug is vooral gemaakt van duurzaam tropisch hardhout met een FSC-keurmerk. De energiezuinige ledverlichting geeft een minimale lichtvervuiling en heeft geen invloed op het dierenleven.

Slagen maken

In de woningbouw is het gebruik van hout gemeengoed aan het worden, voor de inrichting van de openbare ruimte moeten er nog de nodige slagen gemaakt worden. Stasse: “Er wordt te vaak gekeken naar de risico’s en niet naar de kansen. Dat is nou eenmaal ook de rol van beheerders. Dan wordt er bijvoorbeeld gezegd dat een brug honderd jaar moet blijven staan en dat hout daar niet geschikt voor is. De praktijk wijst echter uit dat bruggen vaak eerder worden vervangen. Voor de Pieter Smitbrug zijn ze afgestapt van deze eis en gaat men uit van 80 jaar als levensduur.” De Bouwcampus, in samenwerking met de Provincie Noord-Holland, richt zich op het aanpassen van eisen en criteria, met als doel meer circulaire en biobased kansen te benutten. “Hout mag wat ons betreft meer meegenomen worden in de materialenmix. Komend jaar organiseren we een traject gericht op het opschalen van houten bruggen. We organiseren verdiepingssessies en werken samen met de hele keten aan een leidraad voor tips en trics. Samen leren met de hele keten is een hele belangrijke succesfactor”, aldus Stasse.

Zinzi Stasse en Alexander Bletsis komen meer vertellen tijdens de sessie: de houten brug: de kracht van circulair en biobased gecombineerd. Meld je hier gratis aan voor de Verbindingsdag Circulaire Openbare Ruimte.

Meer artikelen met dit thema

Plastic lichtmast uithangbord voor duurzaamheid

20 okt om 15:30 uurtimer2 min
Het bedrijf save plastics maakt lantaarnpalen van moeilijk te recyclen afvalplastic. Een duurzame en circulaire…
Lees verder »

Circulaire keerwanden verfraaien de openbare ruimte

19 okt om 10:27 uurtimer2 min
Circulariteit, daar is waar we naar toe moeten met zijn allen. Dat zegt Sil van Duijnhoven, operationeel manager…
Lees verder »

Fietsenrek Toekan: toekomstgericht

18 okt om 08:53 uurtimer3 min
Naast het zo optimaal gebruik maken van de ruimte is circulariteit één van de grootste uitdagingen voor de komende…
Lees verder »

Amsterdam gaat elektrisch varen

13 okt om 11:31 uurtimer2 min
De gemeente Amsterdam gaat vol inzetten op elektrisch varen. In 2025 zijn de grachten van het centrum alleen nog…
Lees verder »

Tweede leven brug op Floriadeterrein geopend

6 okt om 15:43 uurtimer3 min
Op het Floriadeterrein in Almere is een nieuwe brug opgeleverd, die gemaakt is van hergebruikte brugonderdelen. De…
Lees verder »

Slimme aansluitingen zorgen voor duurzaam beheer openbare ruimte

6 okt om 11:19 uurtimer2 min
PowerPut is een door CBM Montfoort ontwikkeld totaalconcept om de klant beter te ondersteunen in de verduurzaming…
Lees verder »

Column Chantal Verspaille: Onverhard

4 okt om 10:09 uurtimer2 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.
Lees verder »

Duurzame verhardingen met cementloze bindmiddelen

4 okt om 09:33 uurtimer3 min
We leven in een tijd waarin steeds hogere eisen aan milieu en duurzaamheid worden gesteld, waardoor je als…
Lees verder »