De Omgevingswet: kansen voor natuurinclusief bouwen

dinsdag 17 november 2020
timer 3 min
De invoering van de Omgevingswet, januari 2022, biedt legio kansen om natuurinclusief bouwen en biodiversiteit te verankeren in beleidsplannen. Martijn Wubbolts (Natuur en Milieu Overijssel) en Rik Onderdelinden (Het Oversticht) vertellen op het Congres Natuurlijk 2020 welke instrumenten de nieuwe wet biedt.

“In de sessie zoeken we naar hoe de kerninstrumenten van de Omgevingswet zich verhouden tot de huidige situatie en bespreken we welke kansen we zien voor een positieve invloed”, begint Martijn Wubbolts. “Daarnaast zullen we ingaan op de bijzondere positie van participatie in de Omgevingswet.”

Biedt de Omgevingswet een juridische basis voor deze thema’s? Onderdelinden: “De Omgevingswet dient een hoger doel, een gezondere leefomgeving. En je kunt die thema’s borgen, zeker. Maar je moet het ook willen, vind ik.” Als de wil er eenmaal is, biedt de Omgevingswet legio mogelijkheden, weet Onderdelinden. Vrijblijvend is het echter zeker niet. “Als je biodiversiteit en natuurinclusief bouwen vastlegt als onderdeel van de beeldkwaliteit, moet je het ook kunnen toetsen en kwantificeerbaar maken. Als het een omgevingswaarde is in je Omgevingsvisie, moet je zorgen voor monitoring zodat je kunt zien welke doelen je haalt. En je kunt er een speciaal programma voor inzetten.”

Cultuurverandering

Tijdens de sessie op het congres zullen Wubbolts en Onderdelinden ingaan op de cultuurverandering die nodig is om biodiversiteit en natuurinclusief bouwen een stap verder te brengen. Onderdelinden: “Je ziet dat duurzaamheid inmiddels goed is ingeburgerd. Bij nieuwe projecten kijkt niemand er meer raar van op dat dat een onderdeel is van het plan. Daar moet het met natuurinclusief bouwen ook naartoe.”

Het is dan ook goed nieuws dat nog lang niet alle Omgevingsvisies klaar zijn, weet Onderdelinden. “Bovendien zijn de visies niet vormvast.” Dat is een uitkomst als bijvoorbeeld biodiversiteit op dit moment nog niet voldoende zijn vastgelegd in de visie. Of als dat niet op een goede manier is gebeurd. Wubbolts geeft een voorbeeld. “Als je biodiversiteit als waarde vastlegt, stel je eisen aan het aantal soorten dat zich over een aantal jaar gevestigd moet hebben in de omgeving. Dat is meetbaar. Maar stel dat er onder een bepaalde soort een ziekte heerst, dan kan je niet voldoen aan die eisen, met alle gevolgen van dien. Het is beter om de habitat als waarde vast te leggen. Dan beloof je te voldoen aan alle randvoorwaarden die er nodig zijn om bepaalde soorten zich te laten vestigen.”

Wubbolts en Onderdelinden zullen tijdens Congres Natuurlijk 2020 aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden laten zien welke kansen de Omgevingswet nog meer biedt. “Ze zijn nog schaars, maar ze geven wel een goed idee van welke instrumenten je allemaal tot je beschikking hebt.”

Benieuwd naar wat de Omgevingswet nog meer kan betekenen voor natuurinclusief bouwen en biodiversiteit? Meld je dan nu aan voor het Congres Natuurlijk 2020 op 19 november.

Meer artikelen met dit thema

Duurzaam hoeft niet duur of onbetrouwbaar te zijn

13 okt om 11:21 uurtimer2 min
We weten dat CO2-neutraal energie opwekken duurzaam is, maar wist u ook dat autonome solarverlichting…
Lees verder »

Vernieuwd stationsgebied visitekaartje voor stad Zwolle

11 okt om 15:50 uurtimer3 min
De herinrichting van het stationsplein in Zwolle is gereed. De ronkende bussen en het vele verkeer rondom het…
Lees verder »

Duurzame verhardingen met cementloze bindmiddelen

4 okt om 09:33 uurtimer3 min
We leven in een tijd waarin steeds hogere eisen aan milieu en duurzaamheid worden gesteld, waardoor je als…
Lees verder »

Zwolle krijgt groene passerelle over het spoor

30 sep om 11:24 uurtimer3 min
De gemeente Zwolle heeft het ontwerp gepresenteerd van de groene passerelle over het spoor. De nieuwe brug biedt…
Lees verder »

Inspiring Cities Webinarreeks

24 sep om 12:48 uurtimer3 min
Het avondbeeld is minstens zo bepalend voor de sfeer in een stad als het gevoel dat je er overdag krijgt. Toch…
Lees verder »

Urban Bee Garden: een biodivers bewonersinitiatief

22 sep om 09:32 uur
Vasteplantenkwekerij Griffioen Wassenaar B.V. en bloembollenkweker JUB Holland hebben de ‘Urban Bee Garden’…
Lees verder »

Klimaatadaptieve beplanting met maximaal groenrendement

21 sep om 12:30 uurtimer2 min
Welke planten gebruik ik in een regenbestendige border? Hoe voorkom ik dat burgers over de perken lopen? Hoe…
Lees verder »

Designproducten met ecologische waarde voor de openbare ruimte

16 sep om 16:07 uurtimer2 min
Buginn – design for nature - ontwikkelt designproducten met ecologische waarde voor de openbare ruimte. Buginn…
Lees verder »