Duurzame tuin NL Label op Floriade

maandag 16 april 2012
timer 3 min
De Floriade is deze maand officieel geopend. De duurzame tuin van NL Label, een initiatief van Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra, toont de duurzame mogelijkheden in de groenvoorziening. NL Label maakte de tuin in samenwerking met onder meer Grijsen park en straatdesign en Sempergreen.

Duurzame tuin NL Label op Floriade

NL Label voor duurzame producten

NL Label is een initiatief van tuinarchitect Nico Wissing en hovenier Lodewijk Hoekstra. Het label legt producten en materialen langs de duurzame meetlat. Wanneer een product voldoet aan de door NL Label gestelde criteria krijgt het product het NL paspoort. Dit paspoort geeft onder meer inzicht in herkomst, levensduur en ecologische footprint van het product. Met de duurzame tuin, op het themaveld Green Engine, wil NL Label zowel vakmensen als consumenten bewust maken van de duurzame mogelijkheden die er zijn in de groenvoorziening.

Thematuinen

De tuin is ingericht aan de hand van de thema’s: wonen, werken, privé en city farming. In het deel waar de leefstijl ‘City Farming’ het thema is, is een groot eetbaar tuinhuis met zonnepanelen geplaatst en worden er groentes en kruiden gekweekt op het dak. Voor het segment ‘het Nieuwe Werken’ is onder meer een buitenkantoor bedacht met zonnecollectoren en er is een alternatieve manier van regenwateropvang en –zuivering te zien. 

Eetbaar tuinhuis

De thematuin City farming draait om eten verbouwen in een stedelijke omgeving. Op het tuinhuis liggen vegetatiematten van Sempergreen®. Speciaal voor dit thema zijn de matten beplant met diverse soorten Sedum, grassen en kruiden, zoals oregano en tijm. Daarnaast heeft een tuinhuis aan een aantal zijden groene wanden. De wanden bestaan uit Flexipanels van Sempergreen® Vertical Systems. De panelen zijn beplant met een zorgvuldig geselecteerde mix van vaste planten en heesters. Later in het seizoen zullen in de panelen de (seizoensgebonden) eetbare gewassen worden ingeplant. Deze speciale combinatie van dak- en gevelgroen maakt city farming, juist waar weinig ruimte is voor groen, tot een bereikbaar concept. De vegetatiematten van Sempergreen® en de Flexipanels van Sempergreen® Vertical Systems hebben beiden dit paspoort en zijn opgenomen op de website www.eerlijkbuitenleven.nl.

Duurzame wadi brug

Grijsen heeft samen met NL Label gekeken naar de kansen van duurzaamheid en innovatie op het gebied van meubilair. Resultaat van die verkenning is onder meer de fraaie ‘Wadi’ brug die Grijsen heeft ontwikkeld voor Staatsbosbeheer. De brug is gemaakt van verduurzaamd Douglas hout en verzinkt staal. Het gebruik van slechts twee verschillende materiaalsoorten zorgt ervoor dat het materiaalverbruik efficiënt is, de brug later gemakkelijker te recyclen is en dat het product minimaal 15 jaar mee gaat. Op de Floriade slaat het element letterlijk een brug tussen de vier verschillende leefsituaties in de duurzame tuin van maar liefst 1.000 m².

Duurzaam meubilair

Onder het scala aan zitmeubilair vinden bezoekers onder andere een moderne loungeset gemaakt van RVS en bamboe. Bamboe is ijzersterk, heeft duurzaamheidklasse 1 en een technische levensduur van maar liefst 25 jaar. Grijsen produceerde voor de tuin tevens de design ‘Tubo’ picknickset en duurzame ‘Pure’ banken, twee elementen met een strakke vormgeving en waarvan het gebruik van slechts twee materialen een levensduur van respectievelijk 20 en 25 jaar garandeert. In het verlengde van de brug staat een fraai zitelement genaamd ‘Paviljoen’. Dit element is vervaardigd uit verduurzaamd Douglas, met een onderstel van cortenstaal. Die combinatie van materialen resulteert in een fraai zitelement dat op verantwoorde wijze is geproduceerd.

Meer artikelen met dit thema

Onderzoek Diversitree toont zin van stedelijke boomdiversiteit

28 apr om 08:00 uurtimer3 min
Hoe meer diversiteit in boomsoorten in een stad, hoe beter bestand het boomnetwerk is. Deze stelling is deels waar…
Lees verder »

Tienduizend leerlingen uit Amstelveen krijgen een boompje

23 apr om 08:00 uurtimer3 min
Alle basisschoolleerlingen in Amstelveen hebben een boompje gekregen voor in de tuin of op het balkon. Met de…
Lees verder »

Iedere boom in de gemeente Groningen heeft eigen beheerplan

8 apr om 08:00 uurtimer2 min
Boominspectie is essentieel voor veiligheid en lang leven, zo vinden ze in de gemeente Groningen. Iedere boom in…
Lees verder »

Flexibel, comfortabel én een enorme blaaskracht

29 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Professionals hebben robuuste, duurzame machines nodig om bladeren, groenafval of zwerfvuil te verwijderen.…
Lees verder »

Gebiedsplan invasieve exoten gemeente Beuningen

19 mrt om 00:00 uurtimer2 min
In de gemeente Beuningen komen de invasieve exoten Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw voor. Deze soorten…
Lees verder »

Asfaltpaden maken plaats voor meer groen in het Amsterdamse bos

1 mrt om 00:00 uurtimer1 min
De gemeente Amsterdam verwijdert dertien kilometer aan asfaltpaden in het Amsterdamse Bos. Op de vrijgekomen…
Lees verder »

Wat is de waarde van natuur?

26 feb om 00:00 uurtimer4 min
Steven Kamerling is Key Accountmanager en Procesmanager bij NL Greenlabel. In het kader van het maandthema groen…
Lees verder »

Limburg krijgt bloemenlint voor betere biodiversiteit

25 feb om 00:00 uurtimer2 min
Om de achteruitgang van het aantal bijen en insecten tegen te gaan, slaan de provincie Limburg en…
Lees verder »