Ecologische 'infrastructuur' in Tilburg vanaf 2017
Hoog ambitieniveau
Wethouder Mario Jacobs heeft afgelopen maand samen met het waterschap Brabantse Delta een intentieverklaring ondertekend. Daarmee onderstrepen beide partijen het belang van de ontwikkeling van nieuwe natuur in Stadsbos 013. Door de aanleg van de ecologische verbindingszones kunnen diverse dieren (o.a. kleine zoogdieren en amfibieën) gemakkelijker oversteken van het ene naar het andere natuurgebied zonder dat daarvoor afbreuk wordt gedaan aan het werk van de agrariërs in het gebied. De ontwikkeling van de ecologische verbindingszone is belangrijk voor onder meer de boomkikker. Zo komt er op langere termijn een verbinding voor deze kikkers tussen de bestaande populaties bij vliegbasis Gilze-Rijen en de Kaaistoep bij de Blaak. Zo kan de Tilburgse natuur zich in de komende jaren verder ontwikkelen.
Financiële stimulans door gedegen voorbereiding
In samenwerking met BTL Advies is een projectplan opgesteld dat aan de basis ligt van de toegekende subsidie én de overeenkomst tussen de gemeente en het waterschap. ”Voor de aanvraag van het subsidieverzoek hebben wij de plannen verder uitgewerkt tot op schetsniveau en voorzien van een kostenraming”, vertelt Anneke Rommers (Tuin- en Landschapsarchitect). “Samen met onze ecoloog Tom Zeegers hebben we in het veld gekeken welke mogelijkheden er zijn, wat de grootste obstakels zijn en waar de mooiste kansen liggen. Alleen door de praktijk te bestuderen kun je een gedegen advies geven over hoe de ecologische verbindingszones het beste gerealiseerd kunnen worden.”
Tijdens het onderzoek is gekeken wat het juiste ecologische ambitieniveau is dat past binnen de doelstellingen van de provincie en de mogelijkheden van de locaties. Nu de kogel door de kerk is en het ’papierwerk’ in orde, kunnen de gemeente en het waterschap verdere stappen zetten om de ecologische verbindingszones samen met hun partners te realiseren. Daarbij wordt niet alleen nieuwe natuur aangelegd, maar ook beekherstel uitgevoerd en stuwen passeerbaar gemaakt voor vissen. Daarvan worden niet alleen de beken en het landschap mooier, maar ook de waterkwaliteit beter. En dat biedt een mooi toekomstperspectief voor de flora en fauna in Tilburg!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
'Kijk bij het normeren van groen vooral naar de kwaliteit'
17 mrt om 11:09 uurOmgevingsvisie Bernheze: gezondheid en gemeenschap centraal
14 jan om 08:30 uurDe gemeente Bernheze heeft in samenwerking met adviesbureau Kragten een omgevingsvisie ontwikkeld die uniek is…
Plantenbakken verfraaien en vergroenen Dordtse binnenstad
13 jan om 09:09 uurDordrecht kent een prachtige historische binnenstad. Om de belevingswaarde nog verder te vergroten, heeft de…
Regenwater is goud waard
6 jan om 08:57 uurAls je het nieuws volgt kan het je niet ontgaan zijn; berichten over water in Nederland. Zo voldoet de…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Vertrouwen is Goud(s)
24 dec 2024De Barbarahof ligt verstopt tussen de huizen in het centrum van Gouda. Ooit was een anonieme plek met…
Abrio, nieuw in de openbare ruimte!
23 dec 2024Steden warmen sneller op door het hitte-eiland-effect. Daarom zoekt Watergames & More voortdurend naar…