Inspirerende sessies Verbindingsdag licht in de openbare ruimte

maandag 15 juni 2020
timer 5 min
De behoefte aan kennisdeling, bijpraten, uitwisselen van ervaringen, en delen van de laatste innovatieve producten en diensten is onverminderd groot. Acquire biedt, in samenwerking met Stichting Openbare Verlichting Nederland, op 18 juni inspirerende sprekers, bezoekers en innovaties het podium tijdens de eerste Verbindingsdag Licht in de openbare ruimte. Doet u ook mee?

Keynote
Philip Ross ontwerpt intelligente verlichting en neemt hierbij de invloed van licht op de menselijke ervaring en het gedrag als uitgangspunt. In deze keynote presenteert hij lichtprojecten op het snijvlak van kunst, ontwerp en wetenschap die tonen hoe intelligente technologie kan bijdragen aan de ervaring en betekenis van een omgeving. Hij contrasteert deze ontwerpfilosofie met gangbare visies op de ‘Smart City’.

Parallelsessies

Onze openbare ruimte: schitterend toegankelijk of verblindend mooi?
(Roger van Ratingen & Nico de Kruijter)

Openbare verlichting draagt in hoge mate bij aan de veiligheid en toegankelijkheid van de openbare ruimte in de avond en nacht. Er wordt steeds meer duurzame en energiezuinige ledverlichting toegepast en inmiddels zijn er honderden varianten ledarmaturen op de markt in alle vormen en maten. De meningen over wat goed , mooi en toegankelijk is zijn verdeeld. Hoe kiezen we een passend armatuur en op basis van welke criteria? In onze presentatie zullen we een tipje van de sluier oplichten.

Circulariteit en openbare verlichting (Daaf de Kok | Beatrijs Oerlemans)
Overheden en bedrijven zijn bezig invulling te geven aan het thema Circulariteit. Ook bij openbare verlichting is er veel in beweging. Organisaties zetten concrete stappen bij onder meer de ontwikkeling van producten en bij de inkoop van onderdelen van Openbare Verlichting . In deze sessie wordt ingegaan op de verschillende ontwikkelingen en beschikbare instrumenten omtrent Circulariteit Openbare Verlichting in Nederland.

Verdwaald op de weg naar innovatie (Paul van Galen en Gabriella Jahangier - Young Watt)
Als jonge (aankomende) professionals zijn we van nature nieuwsgierig. We willen aan de slag met innovatie! We leven in een tijdperk waarin we een breed scala aan technologische ontwikkelingen kunnen implementeren, maar hoe gaat dat nu in de OVL branche?Wanneer en hoe wordt innovatie nou toegelaten in onze openbare ruimte?! En gaat innovatie in de openbare verlichting niet te langzaam? Doe mee met onze interactieve sessie om elkaar op weg te helpen met dit vraagstuk!

De gebruiker centraal (Mark Verhijde)
Het succes van onze openbare ruimte én verlichting hangt af van het gebruik én de waardering van de gebruikers. Maar hoe borg je dat? Hoe betrek je ze en in welk stadium? Participatie-expert en auteur van het recent verschenen boek Beter in Burgerparticipatie deelt zijn visie en ervaring graag met u.

Als je moet kiezen (Donald Bezemer - DON bureau)
Dankzij nieuwe technieken kan steeds beter invulling worden gegeven aan doelen als sfeer verhogen, verminderen van lichtvervuiling, smart city etc. Maar wat is verstandig? En wat als je keuzes moet maken? Dan kan assetmanagement helpen. We nemen je graag mee in de basis van assetmanagement. En wat het kan betekenen voor beleid en beheer van OVL. En dat allemaal zonder abstracte plaatjes, beloofd.

Omgevingsgericht lichtontwerp: welbevinden (Filip van der Heijden e.a.)
Welbevinden wordt ook wel in een adem genoemd met ‘levensgeluk’ en ‘kwaliteit van leven’, een thema dat steeds meer aandacht krijgt. Welke rol speelt welbevinden bij omgevingsgericht ontwerpen? Hoe kan licht er aan bijdragen dat mensen zich prettig voelen en op een comfortabele manier zich kunnen verblijven en verplaatsen in de openbare ruimte? En welke invloed heeft het verhogen van onze kwaliteit van leven op onze directe omgeving en wat doet dat indirect met de conditie van onze planeet? Tijdens onze interactieve sessie willen wij jou bevragen en betrekken. Praat jij mee en help je ons verder?

Woonwijken, openbare verlichting en sociale veiligheid (Harm Jan Korthals Altes)
Hoe verschilt de behoefte aan verlichting en de veiligheidsbeleving per type wijk? Is er een verschil in beleving tussen wijken met LED verlichting en wijken met traditionele verlichting? Is er een relatie tussen de gemeten verlichtingssterkte en de beleving van de bewoners in de wijk? Deze en meer vragen maken deel uit van een onderzoek dat al drie jaar loopt in verschillende grote en middelgrote steden in Nederland. Uitgevoerd door studenten van hogescholen in opdracht van beheerders van de openbare verlichting in de deelnemende gemeenten, onder supervisie van Licht en Donker Advies. Er hebben nu in totaal 1200 huishoudens aan het onderzoek meegedaan. U krijgt onder meer opzet en de voorlopige resultaten van het onderzoek te zien. En kunt meepraten over wensen en aandachtspunten voor verder onderzoek, die wellicht ook meer gemeenten prikkelen om mee te doen.

Interactief

Deze onderwerpen worden aangeboden als presentatie, workshop of discussie. U kunt als deelnemer live meepraten via de chat en de videobel optie. En u mist niks, want na afloop van bijeenkomst worden alle sessies aangeboden om ze rustig terug te kijken op het moment dat het u schikt.

Voor wie?

Deze online bijeenkomst is bij uitstek geschikt voor iedereen die beroepsmatig geïnteresseerd is in licht in de openbare ruimte. Zoals beheerders, beleidsmakers, ontwerpers, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, aannemers, kenniswerkers, leveranciers van producten en diensten, adviesbureaus en meer.

Partner worden?

Wilt u meer weten over de partnermogelijkheden om uw kennis en innovaties te presenteren én interessante contacten te leggen? Klik dan hier

Reserveer nu alvast uw ticket!

Wilt u ook een middag kennis opdoen en heel veel (on)bekenden uit de wereld van licht in de openbare ruimte ontmoeten? Meld u dan vandaag vast aan. In aanloop naar het event ontvangt u dan een deelnemersmail met uitleg en een link. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »