Landgoed Kemphaan Almere wordt stadsbos

vrijdag 17 februari 2012
timer 4 min
Stadslandgoed De Kemphaan in Almere maakt de komende jaren een ware transformatie door. Het stadslandgoed en het omliggende natuurgebied groeien uit tot hèt stadsbos van Almere: het Boshart Almeerderhout. Een Flevolands icoon van bedrijvigheid, cultuur en ontspannen recreëren voor jong en oud.

Landgoed Kemphaan Almere wordt stadsbos

Met het Boshart is Almere straks een belangrijke toeristische trekpleister in een natuurlijke omgeving rijker. De gemeente Almere, de provincie Flevoland, Staatsbosbeheer, Stichting Stad & Natuur en Stichting AAP gaven vandaag het startsein voor de ontwikkelingen. De gezamenlijke investering in het gebied bedraagt € 5,1 miljoen in de periode tot en met 2015.

Drie deelgebieden


Het toekomstige Boshart Almeerderhout is centraal gelegen in de Boswachterij Almeerderhout, dat zich uitstrekt tussen de gebieden Almere Stad, Almere Haven, Almere Hout, Overgooi en het toekomstige Oosterwold. Het Boshart bestaat uit drie deelgebieden die aan elkaar zijn gekoppeld via een gezamenlijke entree en die elk een eigen identiteit krijgen:

  • stadslandgoed De Kemphaan;
  • het recreatieve Tussenbos;
  • het heuvelachtige Braambergen (geen onderdeel van de huidige ontwikkelingen, invulling na 2016).

Recreëren op het stadslandgoed


De Kemphaan krijgt de komende jaren de faciliteiten om meer en grotere evenementen te organiseren en om een toenemend aantal bezoekers te ontvangen. Er wordt extra parkeercapaciteit toegevoegd en er wordt een verbeterde tweede uitgang voor het landgoed gerealiseerd. Ook de fietsroute aan het Kemphaanpad wordt verbeterd en afgescheiden van het overige verkeer.

Bevestigingen en activiteiten


Een echte blikvanger op het terrein is straks de nieuwe, moderne opvanglocatie van de Stichting AAP. De centrale tuin van De Kemphaan wordt een plek waar kinderen volop kunnen spelen en waar bezoekers kunnen genieten van de omgeving. Verder worden de grasvelden bij het hoofdgebouw en bij het gebouw van Stichting Stad & Natuur geschikt gemaakt voor grotere en kleinere activiteiten.

Spelen en wandelen in het Tussenbos


Het Tussenbos rondom het stadslandgoed wordt een openbaar speel-, klim- en wandelbos. De bestaande speelplekken en -objecten in de sfeer van de Zuiderzee worden later dit jaar aangevuld met nieuwe speellocaties en klimtoestellen. Piet Winterman, directeur bij Staatsbosbeheer: “Als beheerder van het Almeerderhout bieden wij bewoners dicht bij de stad graag de mogelijkheid om te genieten van de natuur. Dat kan hier volop. En daar hoort spelen in de natuur ook bij. Er komt een nieuw buitencentrum op een prachtige plek dicht bij het speelbos. Dat wordt de uitvalsplek om het Boshart te gaan ontdekken”.

Paden en routes


Vlakbij het toekomstige buitencentrum, dicht tegen woongebied Overgooi aan, wordt een ruiter- en wandelpad gerealiseerd. Dit maakt de komst van een manege mogelijk. In het gebied wordt ook de belangrijke archeologische vindplaats gemarkeerd. Deze vindplaats wordt via een wandelroute verbonden met het Boshart. Aan de andere zijde van het Tussenbos wordt het Micheauxpad aangepakt. Later dit jaar opent aan het pad een bed & breakfast. Aan de oever van de nabijgelegen Hoge Vaart wordt een wandelroute aangelegd voor mensen die minder goed ter been zijn.


Bovenregionaal attractiepunt


De ontwikkelingen in het Boshart Almeerderhout worden voor bijna de helft gefinancierd uit de tweede tranche van het Investeringsfonds Flevoland- Almere (IFA). Gedeputeerde Jaap Lodders: “Dankzij de samenwerking van vijf partijen kunnen we het gebied Boshart Almeerderhout versterken tot een bovenregionaal attractiepunt. Met deze impuls verwachten wij dat het Boshart private partijen aantrekt om te investeren in leisurevoorzieningen in het gebied. Voor Almere betekent dit weer een mooie stap in de uitbreiding van haar voorzieningenniveau. Dat is precies waar het Investeringsprogramma Flevoland-Almere voor is bedoeld.”

De verwachting is dat de ontwikkelingen in het Boshart vervolginvesteringen stimuleren van vijf tot acht miljoen euro, door ondernemers en organisaties die zich vestigen in het gebied. Het aantal bezoekers neemt naar verwachting toe met 20%. Dat percentage kan nog verder oplopen wanneer het gebied nieuwe vestigingen en evenementen weet aan te trekken. Het Boshart geeft daarmee de hele regio een positieve impuls. Toeristen en dagjesmensen die naar het gebied komen, zullen vaak ook de omgeving bezoeken om te winkelen of om iets te gaan eten.

Download hier de Ontwerp-Overzichtskaart ontwikkelingen Boshart Almeerderhout (pdf, 2 Mb)

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »