Nijmegen maakt werk van duurzame inrichting openbare ruimte

woensdag 16 september 2020
timer 3 min
De openbare ruimte wordt in snel tempo duurzamer ingericht in de gemeente Nijmegen. Het begon allemaal met de herinrichting van de Malderburchtstraat. Dit zorgde uiteindelijk voor een methode die toegepast wordt op andere projecten in de openbare ruimte.

In 2018 was Nijmegen European Green Capital. Dat zorgde er mede voor dat gemeente vond dat de openbare ruimte duurzamer moest worden ingericht, zo vertelt Geert Hendriks, strategisch adviseur duurzaamheid bij de gemeente Nijmegen. “De voornaamste ambities die we hebben is het verminderen van de co2-uitstoot, meer gebruik maken circulaire materialen en een betere klimaatadaptatie. In samenwerking met verschillende stakeholders, van bewoners tot aannemers, is een plan ontstaan voor de herinrichting van de Malderburchtstraat. Bij verschillende partners zijn ideeën opgehaald die uiteindelijk uitgevoerd zijn. Het moest niet een op zich zelf staand project worden. We gaan de methode die we gebruikt hebben in de Malderburchtstraat ook op andere projecten toepassen.”

Verleiden

Voor de herinrichting van de straat ging de gemeente op zoek naar duurzame partners. “We hadden in totaal een budget van 1.2 miljoen euro. Daar moest alles mee bekostigd worden. We zijn toen op zoek gegaan naar duurzame partners, uiteindelijk kwamen we bij aannemersbedrijf Van Gelder uit. In het begin is veel en intensief overleg gevoerd om tot een consensus te komen in het ontwerp, ook met bewoners. Duurzaamheid moet je niet bij mensen door de strot duwen. Dat is ook niet nodig, omdat veel partijen met het thema bezig zijn. Je moet mensen verleiden om te verduurzamen. Dit doe je vooral door de toegevoegde waarde en winstkansen te benoemen.”


De Malderburchtstraat voor en na de herinrichting

Ambities

Van de ambities die vooraf zijn vastgesteld, werd uiteindelijk 95 procent behaald. De Malderburchtstraat heeft inmiddels een forse metamorfose ondergaan. “We hebben de straat versmald van tien naar acht meter. In totaal hebben we voor de herinrichting de C02-uitstoot met 48 procent verminderd. Dit komt omdat we minder grondstoffen nodig hadden, materialen hebben hergebruik en hierdoor minder vervoersbewegingen nodig waren om materialen aan te leveren of te produceren. We hebben negentig procent van de materialen die uit de straat gehaald zijn hergebruikt voor de herinrichting van Malderburchtstraat of voor een ander project. We wilden ook graag dat het regenwater niet meer in het riool terechtkwam. We hebben de weg iets schuiner aangelegd waardoor het regenwater nu infiltreert in de berm. Daarnaast gaven de bewoners aan hinder te ondervinden van de tien meter hoge lantaarnpalen. Je kunt dan besluiten om nieuwe ontwerpen te plaatsen, maar wij hebben ervoor gekozen om de bestaande palen met twee meter in te korten en deze vervolgens weer te gebruiken in de straat. Dit alles hebben we gerealiseerd door binnen het beschikbare budget te blijven, we hielden uiteindelijk zelfs nog geld over.”

De ambities en intensieve samenwerking met verschillende stakeholders worden nu overgenomen voor andere projecten. Om verschillende marktpartijen de kans te geven zich te profileren als duurzame partner werkt de gemeente Nijmegen samen met zowel grote, middelgrote als kleine aannemers. “We willen op deze manier zoveel mogelijk bedrijven laten kennismaken met onze methode en ambities. Er wordt inmiddels aan drie andere projecten gewerkt middels de Malderburchtmethode”, zo besluit Hendriks.

Verbindingsfestival

Geert Hendriks komt spreken over de Malderburchtmethode op het podium duurzame openbare ruimte tijdens de tweede editie van het Verbindingsfestival. Bekijk hier het programma en meld je gratis aan.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »