SG Lelystad wint Technasium Top Award

zaterdag 30 april 2016
timer 3 min
Grote kans dat een lichtconcept van vier meiden van SG Lelystad binnenkort te bewonderen is in de openbare ruimte. Het armatuur ArTube won de Technasium Top Award en kan rekenen op veel concrete belangstelling van gemeenten.

Op de vakbeurs Ruimte & Licht, die 26 april jl. plaatsvond in Nieuwegein, presenteerden verschillende finalisten van de Technasium Top Award hun concepten aan de bezoekers. Twee dagen eerder was het team van SG Lelystad, bestaande uit vier meisjes, uitgeroepen tot winnaar van de scholenwedstrijd die afgelopen najaar van start ging. De opdracht van IGOV luidde als volgt:

 

Maak een lichtconcept voor de publieke ruimte, dat er voor kan zorgen dat het licht zich aanpast aan de behoefte van wat er op het moment van de dag nodig is. Het lichtconcept draagt er aan bij dat de gebruikers van de publieke ruimte geen lichthinder ervaren, zich fijn en veilig voelen en goed kunnen functioneren.  Het lichtconcept vraagt zowel om een lichtbeeld als een lichtinstrument.


Volgens juryvoorzitter Jeroen Oomkens en jurylid Filip van der Heijden (Lichtvormgevers) had het team van de school uit Lelystad zich het best aan de opdracht gehouden. "De meiden hebben de kern van de opdracht het best benaderd. Ze hebben zich echt gericht op het bevorderen van het welbevionden van de mens, hebben zich verplaatst in de gebruiker. 


Tunnelvisie

De opdracht waar de meiden mee aan de slag gingen was het prettiger en veiliger maken van een eng tunneltje. Zoals die er in veel gemeenten zijn, donker, kil, vochtig en veel; graffiti. Van een afstandje kun je vaak niet goed zien of er andere mensen in de tunnel zijn. Voor dit probleem ontwikkelde het team het concept Tunnelvisie en het armatuur ArTube. Dit is een buis van 2 meter lang van gerecylced aluminium en die met een stalen beugel aan de tunnelwand wordt bevestigd. De buizen kunnen aan elkaar bevestigd worden zodat de hele tunnel ermee verlicht kan worden. Vanuit de buis schijnt wit licht omhoog, wat weerkaatst wordt via het plafond van de tunnel. Hierdoor schijnt indirect licht in de tunnel. Vanuit de onderkant van de buis schijnt gekleurd licht naar benden dat wordt geactiveerd door sensoren. Als iemand de tunnel nadert gaat het licht aan. Dit gekleurde licht kan aangepast worden in geval van evenementen. Als iemand of meerdere personen zich langere tijd in de tunnel bevinden verandert het licht naar kil blauw. In geval van een ongeluk kunnen de hulpverleners goed zien wat ze aan het doen zijn.

 

Dag- en nachtsituatie

De vier meiden hebben tevens nagedacht over het verschil tussen nacht en dag. Als het buiten licht is, is de tunnel vaak een donker gat. Tunnelvisie voorziet hierond door in die situatie het licht aan het begin van de tunnel feller te zetten en in het midden minder fel. 'Nachts is dit andersom, zodat de tunnel niet zo'n enorme lichtbak is en je vanuit de tunnel ook nog kunt zien wat er buiten gebeurt.

 

De ArTube kon op Ruimte & Licht rekenen op veel belangstelling van gemeenten. Arthur Klink van OGOV en jurylid Filip van der Heijden beloofden zich ervoor in te zetten dat het armatuur in de openbare ruimte zou worden toegepast. Dat lijkt er daadwerleijk van te komen. Juryvoorzitter Jeroen Oomkens: "Er is een indrukwekkend aantal van elf geïnteresseerde gemeenten." Oomkens staat het team bij in het proces door ze te voorzien van advies. Daarbij onderhoudt hij het contact met leveranciers, want het armatuur moet nog wel in productie genomen worden. Ook andere finalisten mochten zich verheugen op belangstelling vanuit gemeenten. 

Meer artikelen met dit thema

Focus Op - De Kruijter introduceert innovatieve lichtmeting

28 mei om 13:00 uur

In dit artikel lanceert De Kruijter een geavanceerde methode voor het uitvoeren van lichtmetingen op een raster…

Lees verder »

NLI supporter van BeeGrateful: bijenhotels voor lichtmasten

24 mei om 12:56 uur

Wist je dat bijen ontzettend belangrijk zijn voor onze natuur? Zo is 80% van onze voedselgewassen afhankelijk…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Leiden wil met minder licht op zoek naar juiste balans

15 mei om 09:10 uur

De gemeente Leiden is bezig met het opstellen van een nieuw Beleidsplan Openbare Verlichting. Daarin wordt…

Lees verder »

Een druk­te van je­wel­ste on­der de grond

26 apr om 14:31 uur

Hoe goed heeft jouw gemeente alle kabels in beeld?

We zien het niet altijd, maar ze zijn er wel. Kabels…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »