SG Lelystad wint Technasium Top Award

zaterdag 30 april 2016
timer 3 min
Grote kans dat een lichtconcept van vier meiden van SG Lelystad binnenkort te bewonderen is in de openbare ruimte. Het armatuur ArTube won de Technasium Top Award en kan rekenen op veel concrete belangstelling van gemeenten.

Op de vakbeurs Ruimte & Licht, die 26 april jl. plaatsvond in Nieuwegein, presenteerden verschillende finalisten van de Technasium Top Award hun concepten aan de bezoekers. Twee dagen eerder was het team van SG Lelystad, bestaande uit vier meisjes, uitgeroepen tot winnaar van de scholenwedstrijd die afgelopen najaar van start ging. De opdracht van IGOV luidde als volgt:

 

Maak een lichtconcept voor de publieke ruimte, dat er voor kan zorgen dat het licht zich aanpast aan de behoefte van wat er op het moment van de dag nodig is. Het lichtconcept draagt er aan bij dat de gebruikers van de publieke ruimte geen lichthinder ervaren, zich fijn en veilig voelen en goed kunnen functioneren.  Het lichtconcept vraagt zowel om een lichtbeeld als een lichtinstrument.


Volgens juryvoorzitter Jeroen Oomkens en jurylid Filip van der Heijden (Lichtvormgevers) had het team van de school uit Lelystad zich het best aan de opdracht gehouden. "De meiden hebben de kern van de opdracht het best benaderd. Ze hebben zich echt gericht op het bevorderen van het welbevionden van de mens, hebben zich verplaatst in de gebruiker. 


Tunnelvisie

De opdracht waar de meiden mee aan de slag gingen was het prettiger en veiliger maken van een eng tunneltje. Zoals die er in veel gemeenten zijn, donker, kil, vochtig en veel; graffiti. Van een afstandje kun je vaak niet goed zien of er andere mensen in de tunnel zijn. Voor dit probleem ontwikkelde het team het concept Tunnelvisie en het armatuur ArTube. Dit is een buis van 2 meter lang van gerecylced aluminium en die met een stalen beugel aan de tunnelwand wordt bevestigd. De buizen kunnen aan elkaar bevestigd worden zodat de hele tunnel ermee verlicht kan worden. Vanuit de buis schijnt wit licht omhoog, wat weerkaatst wordt via het plafond van de tunnel. Hierdoor schijnt indirect licht in de tunnel. Vanuit de onderkant van de buis schijnt gekleurd licht naar benden dat wordt geactiveerd door sensoren. Als iemand de tunnel nadert gaat het licht aan. Dit gekleurde licht kan aangepast worden in geval van evenementen. Als iemand of meerdere personen zich langere tijd in de tunnel bevinden verandert het licht naar kil blauw. In geval van een ongeluk kunnen de hulpverleners goed zien wat ze aan het doen zijn.

 

Dag- en nachtsituatie

De vier meiden hebben tevens nagedacht over het verschil tussen nacht en dag. Als het buiten licht is, is de tunnel vaak een donker gat. Tunnelvisie voorziet hierond door in die situatie het licht aan het begin van de tunnel feller te zetten en in het midden minder fel. 'Nachts is dit andersom, zodat de tunnel niet zo'n enorme lichtbak is en je vanuit de tunnel ook nog kunt zien wat er buiten gebeurt.

 

De ArTube kon op Ruimte & Licht rekenen op veel belangstelling van gemeenten. Arthur Klink van OGOV en jurylid Filip van der Heijden beloofden zich ervoor in te zetten dat het armatuur in de openbare ruimte zou worden toegepast. Dat lijkt er daadwerleijk van te komen. Juryvoorzitter Jeroen Oomkens: "Er is een indrukwekkend aantal van elf geïnteresseerde gemeenten." Oomkens staat het team bij in het proces door ze te voorzien van advies. Daarbij onderhoudt hij het contact met leveranciers, want het armatuur moet nog wel in productie genomen worden. Ook andere finalisten mochten zich verheugen op belangstelling vanuit gemeenten. 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Aandacht voor 'Het ontwerp van het avondbeeld tijdens Vakbeurs Ruimte & Licht

20 mei om 13:57 uurtimer3 min
Kunstlicht is bepalend voor het avondbeeld van de openbare ruimte. Toch wordt er vaak pas laat in het proces over…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame verlichting op de Floriade

16 mei om 13:34 uurtimer2 min
De openbare ruimte van het Floriadeterrein doet vanaf 14 april 2022 een half jaar dienst als…
Lees verder »
descriptionArtikel

Lichtprofessionals komen samen op Vakbeurs Ruimte & Licht

9 mei om 23:56 uurtimer2 min
Op 2 juni komen honderden lichtprofessionals in Expo Houten samen om kennis te delen, inspiratie op te doen en…
Lees verder »
flash_onNieuws

Slimme verlichting bij Cruyff Court in Haarlem-Oost

25 apr om 20:23 uurtimer2 min
Onlangs heeft Modernista de gemeente Haarlem geadviseerd bij de verlichting van het Cruyff Court in Haarlem-Oost.…
Lees verder »
flash_onNieuws

Noordoostpolder winnaar Light Challenge 2021

19 apr om 10:51 uurtimer4 min
Team Noordoostpolder heeft de Light Challenge 2021 gewonnen. Teams Amsterdam en Almere bezetten de tweede en derde…
Lees verder »
flash_onNieuws

Dordrecht heeft primeur met circulair inkopen armaturen

18 apr om 21:02 uurtimer2 min
2022 ging goed van start: in januari rondden de drie Drechtsteden Alblasserdam, Sliedrecht en Dordrecht een…
Lees verder »
flash_onNieuws

OVLNL brengt Technisch Vakblad Openbare Verlichting uit

14 apr om 16:01 uurtimer3 min
OVLNL, de branchevereniging voor mensen werkzaam in de openbare verlichting, brengt vanaf dit jaar per kwartaal…
Lees verder »
flash_onNieuws

Sfeervol stadspark in Almere

13 apr om 09:44 uurtimer3 min
Binnensteden moeten meer ruimte bieden aan water en natuur, om te anticiperen op de effecten van…
Lees verder »