Stratumseind Eindhoven wordt proeftuin
Wetenschappelijk onderzoek
De gemeente is het project ‘Stratumseind 2.0’ gestart, waarbij intensief wordt samengewerkt met ondernemers, politie, brouwerijen, vastgoedeigenaren en de bewoners.Tegelijkertijd wordt het Stratumseind door de gemeente, het bedrijfsleven en onderwijs ingezet als ‘living lab’; met speciale meetapparatuur worden anonieme data verzameld over de bezoekers van de stapstraat, de omgeving en de plaatselijke omstandigheden. Tevens wordt de straat proeftuin voor een wetenschappelijk onderzoek naar de invloed van licht op het gedrag van mensen.
Stratumseind 2.0
Stratumseind is een gebied waar geld wordt verdiend, mensen wonen en werken en bezoekers vertier vinden; een gemiddeld uitgaansweekend trekt zo’n 10 tot 15.000 bezoekers aan. Brouwerijen, vastgoedeigenaren en gemeente hebben een wensbeeld voor de toekomst geformuleerd en dit in een plan van aanpak vertaald. Hierbij speelt de kwaliteit, aard en samenstelling van het horeca-aanbod een grote rol. Verder is het schoon – heel -en veilig houden van het gebied een belangrijk speerpunt. Het plan van aanpak is op 9 december door alle partners ondertekend.
Living Lab
Door het meten en koppelen van diverse data en onderzoeken zoals geluidsniveaus, temperatuur, incidenten, bezettingsgraad parkeergarages, bezoekersaantallen en –herkomst etc., ontstaat een breed palet aan informatie. Dit maakt het mogelijk voor zowel de (samenwerkings)partners als ook voor commerciële bedrijven om producten, apparatuur, ideeën etc. te testen in een werkelijke gebruik situatie. Het Living Lab wordt gerealiseerd in samenwerking met een breed scala aan partners waaronder diverse onderwijsinstellingen (o.a. TU/e, Intelligent Lighting Institute (ILI) en Fontys), technologische bedrijven uit de regio, Dutch Institute for Technologie, Philips, Safety & Security (DITSS), Eindhoven365, de politie etc. De businesscase moet zicht geven op benodigde organisatie, middelen en mensen en op welke manier dit bijdraagt aan een betere toekomst voor het Stratumseind.
Vergaande samenwerking met bedrijfsleven en universiteit
Naast de betrokken partijen die zich inzetten voor Stratumseind 2.0, hebben zich een twintigtal bedrijven en organisaties aangesloten bij het Living Lab. Zo is ook Philips een belangrijke partner, die graag samen met de gemeente wil werken aan deze innovatieslag op het gebied van veiligheid in uitgaansgebieden.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…
Een groener dorpsplein als podium voor Geffen
19 mrt om 08:33 uurWe zien het meer en meer, versteende dorps- of stadspleinen die worden omgetoverd in een groene verblijfsruimte…