Themabijeenkomst Omgevingsgericht Lichtontwerp

maandag 19 april 2021
timer 3 min
Bij het ontwerp en de inrichting van de openbare ruimte wordt openbare verlichting lang niet altijd vanaf het begin meegenomen. En dat terwijl een omgevingsgericht lichtontwerp zo veel voor de belevingswaarde van de fysieke leefomgeving kan betekenen. Reden voor stichting OVLNL om een publicatie Omgevingsgericht Lichtontwerp uit te brengen. Inclusief een aantal tussenstappen in de vorm van bijeenkomst en artikelen.

Op de Themabijeenkomst over dit onderwerp kregen de deelnemers op 6 april een overzicht van de stand van zaken rond de publicatie. En kregen ze de kans mee te denken over de invulling van de verschillende hoofdstukken. Het spits werd afgebeten door lichtontwerper Filip van der Heijden die een korte introductie gaf op de publicatie die in de maak is. “Het gaat niet zozeer om licht, maar om de fysieke en sociale omgeving. We kijken al in vroeg stadium: wat is dit voor gebied, hoe ziet de gemeente dit en waar gaat het naartoe? In dat proces is licht een belangrijk onderdeel. In de publicatie willen we een nieuw kader neerleggen. Hoe kunnen we op een andere manier naar licht kijken zonder daarbij de richtlijnen naast ons neer te leggen?”

Vervolgens vertelde Van der Heijden samen met landschapsarchitect Harold van den Broek over het project De Nieuwe Mark in Breda. Een adaptief lichtplan is daar integraal onderdeel van het ontwerp van deze groenblauwe ader in het hart van de stad.

Expertteams

In het tweede deel van de bijeenkomst gaven de verschillende expertteams, elk verantwoordelijk voor een hoofdstuk in de publicatie, een stand van zaken rond hun onderwerp. Het was tevens de gelegenheid om bij een breed publiek nog meer kennis op te halen. Zo ging participatiedeskundige Mark Verhijde in gesprek over het betrekken van bewoners en andere stakeholders. Petra Hulst (Signify) en Ritsert Huijsman (Studio DL) bevroegen de deelnemers over hoe het ideale proces eruit zou zien. Iris Dijkstra (Atelier LEK) en Willem ter Kuile (Arsis) zoomden in op de kansen die het nieuwe instrumentarium biedt, Filip van der Heijden (Lichtvormgevers) toetste namens zijn team hun ideeën rond het thema welbevinden en Henk Schuitemaker (VlupP) en Hans Kattemölle (New Urban View) presenteerden de lessen voor de lichtsector die ze hebben opgedaan bij onder meer specialisten op het gebied van mobiliteit en toegankelijkheid.

De publicatie krijgt de komende tijd verder vorm. Meewerken en meedenken kan! Bijvoorbeeld door:

  • Je aan te melden om met het team Instrumentarium (van Iris Dijkstra en Willem ter Kuile) mee te denken. Ze hebben al de nodige input gehad tijdens hun sessie, maar sparren graag nog even verder. Stuur hiervoor een mail naar iris@atelierlek.nl.
  • Je aan te melden voor de workshop(s) waarin we gaan bepalen welke factoren je mee zou moeten nemen in welke fase van een project. Stuur daarvoor een mail naar Manon van Ketwich (manon@acquirepublishing.nl).
  • Een suggestie aan te dragen voor een projectanalyse, waarbij we de volgende locatietypen (in ieder geval) willen gaan invullen: buitengebied, centrum grote stad, centrum kleine gemeente, luxe kantorengebied, nieuwbouw, transitiewijk, Woonwijk. Stuur je suggestie naar Jan Willem Kerssies (jwkerssies@acquirepublishing.nl).
  • Andere vragen of suggesties te mailen aan Geert Dijkstra (geert@acquirepublishing.nl).

Meer artikelen met dit thema

Donkerte in omgevingsvisie helpt bij aanpak lichtvervuiling

17 mei om 23:53 uurtimer4 min
Bescherming van natuurlijke duisternis en het voorkomen van lichtvervuiling, voor veel overheden zijn het…
Lees verder »

Webinar slimme openbare verlichting

10 mei om 11:03 uurtimer2 min
Ontdek hoe verschillende beleidsdoelen sneller worden behaald met slimme openbare verlichting.
Lees verder »

Noord-Holland vervangt alle openbare verlichting door ledverlichting

19 apr om 08:00 uurtimer2 min
De provincie Noord-Holland vervangt de komende jaren al haar openbare verlichting door ledverlichting. "Om de CO2-…
Lees verder »

Publicatie brengt lichtambities voor stations in kaart

6 apr om 08:00 uurtimer2 min
In de publicatie Nieuw Licht op Stations omschrijven NS Stations, ProRail en Bureau Spoor­bouwmeester hun ambities…
Lees verder »

Omgevingsgericht Lichtontwerpen; leren van andere vakgebieden

26 mrt om 00:00 uurtimer8 min
Om de principes van Omgevingsgericht Lichtontwerpen succesvol te implementeren in visie, ontwerp, realisatie en…
Lees verder »

Familiebedrijf maakt werk van duurzame en circulaire openbare verlichting

11 mrt om 00:00 uurtimer4 min
Light International is een producent van hoogwaardige armaturen en ledverlichting. Iedere component van de…
Lees verder »

Openbare verlichting en duurzaamheid

9 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Het klimaatakkoord is een onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het belangrijkste doel van het…
Lees verder »

Unicum in Amsterdam; lichtarmaturen gegund op basis van laagste MKI-waarde

3 mrt om 00:00 uurtimer7 min
In de betonwereld is aanbesteden op basis van de laagste Milieukostenindicator (MKI) gemeengoed. Als het aan de…
Lees verder »