Vakbeurs Openbare Ruimte: denken in oplossingen

dinsdag 4 oktober 2022
De laatste maanden hebben we te maken met bijzonder veel uitdagingen in de openbare ruimte. Denk alleen al aan de recente extreme hitte en de impact die het heeft op groen, biodiversiteit, onderhoud en zelfs de veiligheid van onze leefomgeving. Op woensdag 5 en donderdag 6 oktober ontdekt u tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte honderden oplossingen bij meer dan 500 exposanten. Er is al meer mogelijk dan u misschien denkt.

Vakbeurs Openbare Ruimte is een complete en informele beurs die in het teken staat van beleving, kennisdeling, innovaties én netwerken. Markt en overheid zijn gedurende twee dagen op één plek verzameld. De vakbeurs focust zich als enige evenement op de volledige breedte van openbare ruimte. De beurs behandelt de hoofdthema's: Groen, Advies & Beheer, Landschapsarchitectuur & Ontwerp, Bestrating, Bouw & Infra, Spelen & Recreatie, Licht en Straatmeubilair. 

Kostbare kennis bij gratis lezingen 

Bezoekers kunnen in verschillende zalen op de beursvloer kosteloos lezingen bijwonen voor inspirerende toekomstvisies, praktische handvatten en verdiepende expertise. Er vinden ruim honderd lezingen plaats, verspreid over twee dagen en acht zalen. In sessies van dertig minuten wordt u op de hoogte gebracht en krijgt u masterclasses over actuele vraagstukken.  

Twee beurzen, één missie 

Anders dan voorgaande jaren, kunnen bezoekers aan Vakbeurs Openbare Ruimte dit jaar ook meteen een kijkje nemen op Vakbeurs Mobiliteit, welke normaal in november plaatsvond. De overlap tussen deze twee domeinen wordt alsmaar groter. Denkt u aan thema's zoals duurzaamheid, natuurinclusiviteit, bereikbaarheid en gezondheid. Door de evenementen te combineren op één beursvloer krijgen bezoekers een volledig beeld van de ontwikkelingen die spelen. 

Vakbeurs Mobiliteit richt zich al jarenlang op verkeersproducten, mobiliteitsvragen en parkeeroplossingen. De Nederlandse infrastructuur is wereldwijd gezien een van de sterkste, maar kampt nog steeds met overvolle snelwegen, parkeertekorten en andere vraagstukken. Oplossingen zijn er in overvloed, op slimme wijze worden geïntegreerd in onze bestaande infrastructuur. Vakbeurs Mobiliteit brengt deze oplossingen samen in één evenement. 

De toegang tot zowel Vakbeurs Openbare Ruimte als Vakbeurs Mobiliteit is gratis. U kunt zich nú registreren op de website van de vakbeurs. De beurzen vinden plaats in Hal 2, 3 en 4 van Jaarbeurs Utrecht en zijn beide dagen geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur.  

Vakbeurs OR



Op Vakbeurs Openbare Ruimte komen bedrijven uit verschillende disciplines samen. Zo óók op “Het Plein” in Hal 4, waar hoogwaardige samenwerking wordt tentoongesteld, van aankleding en aanleg tot waterafvoer. 
 

Vakbeurs OR


Ontmoet op één plek alle innovators en bedrijven die bij uw volgende project van dienst kunnen zijn.
 

Vakbeurs OR


Een groot deel van het lezingenprogramma staat jaarlijks in het teken van verduurzaming. Onder andere in de ‘Collegezaal’ zijn twee dagen lang groenexperts aan het woord.  

Uitgelichte lezingen:

Nudging in praktijk: hoe stimuleer je een leefbare omgeving? 

Gedragsverandering in praktijk: hoe ziet dat eruit? Tijdens deze lezing geeft ANDC een inkijkje in verschillende praktijkgerichte, creatieve gedragsinterventies. Aan de hand van een aantal thema's en relevante voorbeelden, laten we zien op welke manier het gedrag van de doelgroep (onbewust) te beïnvloeden is en - waar mogelijk - met welk resultaat. Op zoek naar inspiratie, sprekende voorbeelden en nieuwe inzichten? Iedereen is welkom bij de lezing 'Nudging in praktijk'.

Een gezonde bodem, eerste levensvoorwaarde voor biodiversiteit en klimaatadaptatie 

Bodem is van groot belang voor biodiversiteit en klimaatadaptatie. Een gezonde bodem werkt als voedingsbodem voor bomen en planten en als spons die het water vasthoudt. Joyce van den Berg (gemeente Amsterdam en auteur van BiodiverCITY, a matter of vital soil) heeft een waarschuwing 'Het werken in de ondergrond van de stad veroorzaakt vaak een beschadigde bodem en een verzwakt of zelfs afwezig bodemleven'. Hoe neem je herstel en bescherming van de bodembiodiversiteit mee in de ontwerpopgave van de openbare ruimte?

Circulariteit in de Leidse openbare ruimte 

De gemeente Leiden gaat vanaf 2023 alle bouwprojecten die vallen binnen haar eigen opdrachtgeverschap 100 procent circulair uitvragen. Zo ook bij bouwwerken in de openbare ruimte. Een behoorlijke ambitie die niet alleen inhoudelijk maar ook procesmatig complex is. In het project Circulaire Openbare Ruimte werken zo'n zestig collega's door de hele organisatie in samenwerking met Tauw Nederland aan vijf routekaarten. Marijn Sauer neemt luisteraars mee 'on the road'.   

Grote Vragenshow in stand van Acquire

Tijdens de Vakbeurs Mobiliteit en Openbare Ruimte vindt de Grote Vragenshow plaats op de stand van Acquire (2.3.13). Talkshowhost Rogier Elshout behandelt samen met een aantal experts drie grote opgaven in de fysieke leefomgeving. Vanuit zijn ervaring, persoonlijkheid en kennis van het vakgebied is hij bij uitstek geschikt om de onderste steen boven te krijgen. Kom op 5 en/of 6 oktober langs bij onze stand en luister/doe mee met de Grote Vragenshow.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »