Slimme verlichting langs fietspad Zwijndrecht

dinsdag 2 november 2010
timer 3 min
Het Ter Steeghe fietspad in Zwijndrecht heeft ‘slimme verlichting’ gekregen. Een tijdschakelaar regelt lichtintensiteit en branduren, dimt op vaste tijden automatisch de verlichting en schakelt deze 's nachts zelfs uit. Met het systeem bespaart de gemeente ongeveer 70 procent energie.
Slimme verlichting langs fietspad Zwijndrecht

 

Samenwerking Citytec


De gemeente Zwijndrecht is tot deze oplossing gekomen in overleg en samenwerking met CityTec. Het bedrijf beheert als dochteronderneming van Eneco de openbare verlichting voor de gemeente. Straatbeeld sprak met Wilfred Akerboom, acountmanager en adviseur energiebesparing in dit project. Akerboom: \"De energiezuinige led-lampen branden in de spitsuren op 60% van het totaal vermogen, in de daluren verder gedimd en tussen middernacht en ochtendspits helemaal niet. Deze vorm van verlichten bespaart de gemeente circa 70 procent ten opzichte van traditionele verlichting.\"


Duurzaam en veilig


Het pad heeft het jarenlang zonder verlichting moeten doen. De gemeente Zwijndrecht ontving een toenemend aantal verzoeken om het pad te verlichten. Vooral in de donkere maanden werd dit pad als onveilig ervaren. Het pad wordt in de ochtend- en namiddagspits veel door scholieren gebruikt, terwijl ’s avonds vooral sporters het pad gebruiken om de achterliggende sportvoorzieningen te bereiken. Akerboom: \"Na middernacht wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van het fietspad en schakelt de interne klok de verlichting volledig uit. Deze toepassing van automatisch dimmen én uitschakelen is duurzaam en naar onze informatie nieuw in Nederland.\" De correcte werking van de interne klok werd gecheckt door terugkoppeling met omwonenden van het fietspad.

Gebruikte producten


CityTec maakte het lichtontwerp en de lichtberekeningen voor het Ter Steeghepad in Zwijndrecht. Akerboom: \"Wat betreft de armaturen en lichtbronnen hebben we gekozen voor de led-oplossing Mini Iridium LED van Philips. In dit armatuur zijn 16 ledjes geplaatst die warm wit licht verspreiden met een totaal opgenomen vermogen van 20 watt. Het armatuur zorgt voor gericht, breed stralend licht, wat speciaal geschikt is voor fiets- en voetpaden, energie bespaart en lichtvervuiling vermindert. Volgens onze berekeningen en metingen gaf het systeem een lichtopbrengst van ruim 5 Lux, terwijl volgens NPR langs dergelijke fietspaden slechts 3 of 2 Lux vereist is. Daarom dimt het systeem met Dynadimmer, standaard het licht van 5 naar 3 Lux, om vervolgens naar 2 te dimmen in de late avond en de hele vroege ochtend. Tussen 12 en 5 's ochtends wordt de verlichting volledig uitgeschakeld.\"

Masten en afstand


Er zijn twee redenen waarom het bedrijf koos voor standaard dimmen en niet voor minder masten om binnen de NPR normen te blijven. Allereerst verlengd standaard dimmen de levensduur van de led-verlichting. De tweede reden was volgens Akerboom de keus voor gelijkmatige verlichting. \"We hebben op het fietspad getest met twee verschillende afstanden tussen de masten. Op één deel staan de masten ruim 32 meter uit elkaar, op het andere gedeelte minder ver. Maar 32 meter was de maximale afstand waarmee geen lichtvlekken ontstonden en de verlichting egaal bleef. Dit is simpelweg prettiger voor de gebruiker en beter voor de veiligheid. Om toch optimale lichtprestaties te generen met zo min mogelijk energieverbruik, werd het lichtniveau aangepast naarmate de afstand tussen de masten groter of kleiner was.\" De gebruikte conische stalen masten zijn van Valmont en zijn 4 meter hoog.

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »