Column Chantal Verspaille: Laadpalen

vrijdag 19 januari 2024
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer gaat het over de inwoners van een straat met een gemiddelde huizenprijs 2.2 miljoen euro die al maanden met het stadhuis steggelen over het plaatsen van laadpalen.

De inwoners van de P. Delaruestraat (gemiddelde huizenprijs 2.2 miljoen euro) zijn al maanden in oorlog met het stadhuis. Vooral onze afdeling is de sigaar. Kijk, voor de gewone man is de aanschaf van een elektrieke fiets op dit moment gangbaar, en voor de gelukkigen met ietskes meer geld; een bakfiets met accu. Maar in de P. Delarue zijn Porsches, BMW’s en Bugatti’s de trend. Slagschepen op vier wielen waar, laten we eerlijk zijn, voor de vorm een stekkerke aan zit opdat ze trots kunnen snoeven op feeskes dat ze goed groen bezig zijn. 

Allemaal bezitten ze een oprit waar ge met gemak vier zorgwoningen op zoudt kunnen bouwen, maar god verhoede dat ze die zouden willen ontsieren met een laadpaal of een stekkerdoos! Neen! De gemeente is volgens hen verantwoordelijk voor het aanleggen van die laadpalen, en die moeten er dan dus ook stante pede komen.  

Burgerparticipatie betekent voor de P. Delarue-ers vooral: wij weten precies op welke knop wij moeten drukken om onze rechten te claimen. Goedschiks of kwaadschiks. De Kuifkanarie, - u zult het met bijnamen moeten doen vanwege de AVG-, staat dagelijks in de krant met dreigementen. Hij houdt mij persoonlijk verantwoordelijk voor het verstikken van zijn bloedjes van kinderen. Want, als de accu leeg is van zijn Aston Martin (kanariegeel…) dan schakelt dat ding automatisch terug naar de conventionele verbrandingsmotor en dan spuit hij die ongezonde uitlaatgassen op zijn prachtige kinderen! 

Dat zijn bloedjes ook allemaal een eigen auto hebben, evenals zijn vierde echtgenote, dat er een zwembad van 18 meter in de tuin ligt, een sauna en een hottub, een geklimatiseerde wijnkelder en een inpandige autolift; daar lijden de longetjes van zijn bloedjes natuurlijk niet onder. 

We hebben echt onze best gedaan, we hebben gekeken en gemeten, er is simpelweg geen plaats voor laadpalen: onze lantaarnpalen staan in de weg. Het zijn er ook behoorlijk wat, omdat de P. Delarue-ers in het verleden ook hun recht op het aantal Lumen zijn komen claimen. 

Daarnaast zijn de stoepen er smal. De enigen die daar last van hebben, zijn de hondenuitlaters en de huishoudelijke hulpen, verder loopt daar geen mens. “Die kunnen hun benen eigenlijk allemaal wel op marktplaats zetten”, grapte Zjef.  “Liever hun dikke nek”, mopperde Eddy, “en hun grote mond. Gratis af te halen.” 

De P. Delarue trekt ook op een andere manier onze aandacht. Van Georgette kreeg ik een alarmerend bericht over het energieverbruik van onze verlichting daar. Om onbekende redenen waren die ineens vertienvoudigd. Ik had mijn vermoedens. En omdat ik weet hoezeer Eddy en Zjef een hekel aan de P. Delarue-ers hebben, hoefde ik niet lang op hen in te praten om er eens een nachtje in het duister met een camera op de loer te gaan liggen.  

De ochtend erna had ik het bewijs al op mijn bureau; in pyjama en pantoffels sluit de Kuifkanarie zijn Aston Martin illegaal aan op onze lantaarnpaal. Die beelden lekken wij binnenkort natuurlijk ‘per ongeluk’ naar de pers. 

Dat is ook een trend. 

Meer artikelen met dit thema

rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groningen wil meer regie op plaatsen laadpalen elektrische auto's

8 jan om 10:50 uur

De gemeente Groningen heeft eind december haar eerste door de gemeente zelf geëxploiteerde laadpaal voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Revealing Art, AI and Tech als thema van Amsterdam Light Festival

14 dec 2023

Tot en met 21 januari vindt in Amsterdam het Amsterdam Light Festival plaats. Het thema van de twaalfde editie…

Lees verder »
flash_onNieuws

Vrijwel alle Amsterdamse straatverlichting met energiezuinige ledlampen

12 dec 2023

Eind 2024 bestaat de openbare verlichting in Amsterdam voor 97 procent uit ledverlichting. De gemeente trekt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Verlichting beheren is een fluitje van een cent met LMS

4 dec 2023

Openbare verlichting efficiënt beheren én onderhouden: wie wil dat nu niet? Waar voorheen in Excellijstjes werd…

Lees verder »
descriptionArtikel

Beter en energiezuiniger straatbeeld met Essenze

30 nov 2023

Essenze is een multifunctioneel led-armatuur van de Spaanse fabrikant Setga, met een zeer hoge mate van…

Lees verder »