Project

Vandalismebestendige tegeltableaus brengen Utrechtse historie tot leven

De oude binnenstad van Utrecht is verrijkt met veertien tegeltableaus van historische stadsgezichten. De werken van bekende Nederlandse schilders zijn in opdracht van sociëteit De Constructieve door MaatWerkTegels ingebakken op keramische tegels. De tableaus hangen verspreid door de stad op de plaatsen waar de oorspronkelijke tekenaar of schilder ooit gestaan heeft bij het maken van zijn stadsgezicht. De fraaie en onverwoestbare tegeltableaus vormen met elkaar een toeristische route langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad.

De stadsgezichten zijn uit tegels opgebouwde reproducties van schilderijen en laten zien hoe de stad er 200, 300 of 400 jaar geleden uitzag. De afbeeldingen zijn afkomstig uit het Centraal Museum en het Utrechts Archief en uitgezocht door de leden van de Utrechtse Stichting De Constructieve. Deze stichting wilde ter ere van het elfde lustrum een duurzaam geschenk geven aan de stad. Belangrijkste criteria waren dat de kleuren niet na een aantal jaren zouden vervagen en dat de geschenken vandalismebestendig zouden zijn. Het inbakken van de historische afbeeldingen op tegels bleek de enige methode om dit op een betaalbare manier te realiseren.

 

Kleurecht

Solke Pasveer van MaatWerkTegels heeft de digitale bestanden van de aquarellen en schilderijen met hoge precisie bewerkt en alle vlekken, vergeling en storende craquelé verwijderd. Daarna zijn de afbeeldingen met keramische kleuren geprint en overgebracht op vorstbestendige tegels van 30 x 30 cm. De tegels zijn vervolgens op 800 graden Celsius gebakken, waardoor het kleurpigment in de glazuurlaag is gezakt. Dit procedé zorgt ervoor dat de decors niet alleen voor eeuwig UV-bestendig zijn maar ook dat weersinvloeden en schoonmaakmiddelen geen grip hebben op het gladde oppervlak van de tegel. De tegels zijn vervolgens verlijmd op cementplaat en in een aan de muur bevestigd metalen frame op locatie gehangen.

 

In bovenstaande fotogallerij bekijkt u veel van de tableaus op locatie. Bekijk ze alle veertien op www.maatwerktegels.nl.

 

Decentraal openbaar museum

Het lint van historische stadsgezichten vormt een decentraal openbaar museum door de stad Utrecht en is 24 uur per dag door iedereen te bewonderen. Aan de hand van de tegeltableaus kunnen de inwoners de huidige situatie vergelijken met de locatie in vroeger tijden. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de historische afbeeldingen is in Utrecht de gids 'Wandelen langs Utrechtse Stadsgezichten' samengesteld. De gids bevat twee verschillende wandelroutes langs de veertien tableaus, die in het boekje zijn afgebeeld en uitgebreid worden toegelicht. Inmiddels is vanuit verschillende andere steden al interesse getoond om ook daar oude stadsgezichten door middel van tegeltableaus tot leven te brengen.

 

Deel dit artikel