Project

Historische Heemraadsbrug met led

De verlichting op de Heemraadsbrug in Delfshaven is in oude luister hersteld met moderne led-techniek. Op initiatief van een buurtbewoner hebben de koperslager en smid van DE NOOD replica’s van historische lantaarns gerealiseerd.

Historische Heemraadsbrug met led

Foto’s: Tom Pilzecker

Terug van weggeweest

De lantaarns waren 73 jaar geleden opeens spoorloos verdwenen. Zoektochten leverden alleen oude bouwtekeningen op. Maar op initiatief van buurtbewoner Martin Pot zijn de lantaarns nu terug. Ongeveer een jaar lang zijn de gebroeders Zuidweg, werkzaam bij DE NOOD, bezig geweest met het produceren van de verlichting. De nieuwe verlichting moet minstens vijftig jaar mee gaan.

De armaturen

De koperslager, Ko Zuidweg, heeft zich bezig gehouden met de koperen armaturen om de historische lantaarns te realiseren. De armaturen zijn volledig met de hand gemaakt, geklonken en gesoldeerd met zilver. Alle onderdelen stuk voor stuk gesmeed, waarna ze zijn geassembleerd. De hoogte van de armaturen is 90 cm. en het gewicht per armatuur 20kg. Ze zijn gelakt en de boven- en onderknoppen zijn verguld. Er is een indirecte led-techniek ingebouwd.

De masten

De smid, Rinus Zuidweg, heeft zich een jaar lang over de masten gebogen. Deze zijn volledig ambachtelijk met de hand gesmeed. De masten zijn van staal, geconserveerd met een zinklaag en 2-componentenlak. Ze zijn 2,25 meter hoog en wegen 150kg. per stuk.  

Deel dit artikel