Project

Speciale armaturen voor geleidelijn

Parc Viventra in Ermelo is een bijzondere woonwijk. Mensen met én zonder visuele beperking wonen er samen onder het motto ‘Gewoon wonen, voor iedereen’. Stichting Bartiméus was nauw betrokken bij de herontwikkeling van het woongebied.

Speciale armaturen voor geleidelijn

 

Geleidelijn

Bij de ontwikkeling van Parc Viventra zijn alle benodigde technische aanpassingen vastgelegd in een plan van eisen. Een belangrijk punt daarin was een aan te leggen geleidelijn dwars door de woonwijk. De functie van een geleidelijn is dat iemand met een visuele beperking er een obstakelvrije richting mee kan bepalen en volgen. De bewoners van Parc Viventra met een visuele beperking zouden zich daarmee ongehinderd door de wijk kunnen begeven en zo bijvoorbeeld zelfstandig van hun woning naar hun werk gaan. Een belangrijk onderdeel in de geleidelijn zijn reliëftegels in contrasterend wit, klanktegels die bij het aantikken met de taststok een speciaal geluid weergeven en een geleiderail naast het pad. Speciale markeringsverlichting maakt het geheel compleet en stelt slechtzienden in staat om hun resterende gezichtsvermogen optimaal te gebruiken.

Storingsvrij functioneren

Voor de verlichting van de geleidelijn viel de keuze op Philips Amazon LED² armaturen. Van deze markeringsverlichting werden 169 armaturen verzonken in de geleidelijn geplaatst. Amazon LED² biedt het goede lichtniveau, zonder verblindend te zijn. De volledig polycarbonate behuizing en de duurzame roestvrijstalen ring maken de Amazon LED² tot een armatuur dat bestand is tegen ruwe omstandigheden. Het weerstaat vocht en mechanische belasting en gaat jaren mee.

 

Deel dit artikel