Project

Elf boombanken bij nieuw stadhuis Gouda

Elf boombanken bij entree nieuw stadhuis Gouda Bureau Stoep heeft in samenwerking met de gemeente Gouda en landschapsarchitect Hosper elf boombanken ontworpen, geproduceerd en geplaatst voor het nieuwe ‘Huis Van De Stad’. De ingetogen banken zijn zo ontworpen dat er geen fietsen aan bevestigd kunnen worden.

Elf boombanken bij nieuw stadhuis Gouda

Aanzicht niet verstoord

In de vormgeving en uitwerking van de boombanken is rekening gehouden met de wens om een rustig beeld te creëren dat het aanzicht van het stadhuis niet verstoord, maar wel versterkt. Dit is gerealiseerd door een ingetogen vormgeving en een kleurstelling te kiezen die elders en rondom het plein ook wordt toegepast. De banken zijn zo ontworpen dat er geen fietsen aan vast gemaakt kunnen worden, waardoor het aanzicht ook in de toekomst  niet verstoord wordt.

Sturingskast onderdeel van bank

Eén van de boombanken wijkt qua vorm af en biedt ruimte voor de besturingskast van het rioolgemaal. Deze opzichtige kasten die de uitstraling van een plein vaak negatief kunnen beïnvloeden, is nu onderdeel van de familie van banken geworden. Voor dit product is veel tijd en energie gestoken in het detailleren van de boombank. Zo is de boombank volledig blind gemonteerd waardoor er geen bevestigingsmiddelen zichtbaar zijn. Verder is een subtiele  link gelegd tussen de wafelstructuur van de gevel van het stadhuis en de roosters in de boombank. Liggen op de bank wordt ontmoedigd door verhogingen die zijn aangebracht in het zitvlak.

Technische informatie

-    Afmetingen normale boombank: lxbxh = 1760x1260x450mm
-    Afmetingen boombank met sturingskast lxbxh = 2060x1240x1260mm
-    Frame van staal verzinkt en gepoedercoat
-    Hout:  fsc, duurzaamheidsklasse 1 type billinga. Een houtsoort dat niet behandeld hoeft te worden en in de loop van de tijd zal vergrijzen.
-    Fundatie poten:  in het beton gegoten stalen kokers (verstelbaar)
-    Optilbaar waardoor makkelijk om de boombank schoon te maken is
-    Steunpalen (onder de grond gefixeerd) om de boom recht te houden
-    Voorzien van irrigatieslangen
-    De grond bestaat uit bomen granulaat 0-40mm  

Uitgangspunten project

‘Het Huis Van De Stad’ in Gouda is één van de prestigieuze onderdelen uit het grotere stedenbouwkundig project ‘De Spoorzone’. Bij aanvang van het project is een aantal belangrijke uitgangspunten meegegeven waaraan de boombanken moesten voldoen. Naast de eisen met betrekking tot het budget, het onderhoud en het beheer was in dit project de planning van groot belang. De boombanken moesten zijn opgeleverd voor de ingebruikname van het stadhuis op vier juni jl.

Prototype

De eerste schetsen zijn gemaakt vlak voor de kerstvakantie van 2011. Het totale project heeft van eerste schets tot plaatsing krap zes maanden geduurd. Dit betekende een toewijding van alle partijen om deze deadline te halen. Om verrassingen vlak voor de opening  te voorkomen is er gekozen om één boombank vooruit te produceren waarna met de gemeente het product is bekeken en besproken.  Na goedkeuring is de productie gestart en zijn de boombanken zonder problemen geproduceerd en geplaatst.

Deel dit artikel