Project

Gemeente Zeist staat stil bij grootschalige vervanging naar led

De gemeente Zeist plaatst al sinds 2010 openbare verlichting gebaseerd op de innovatieve en energiezuinige ledtechnologie. Verruiming van het vervangingsbudget maakte het mogelijk medio 2016 een verdere opschaling in te zetten naar ledverlichting. Zo werden er meer dan duizend energie-onzuinige lagedruk natrium armaturen vervangen evenals de oudste paaltop armaturen. Met deze vervanging is binnen twee jaar bijna 10 procent van het totale areaal in de gemeente Zeist vervangen van conventionele verlichting naar led.

Proefstraat

Om een gefundeerde afweging te kunnen maken welk nieuw type ledarmatuur het meest geschikt is als vervanger voor de verouderde kegelarmaturen, heeft HoebinkOVL in het voorjaar van 2017 een proefopstelling georganiseerd. Binnen de gemeente werd een proefstraat aangewezen met hoofdzakelijk verouderde kegelarmaturen. In het kader van burgerparticipatie en het creëren van een breed draagvlak, zijn de bewoners in de directe omgeving betrokken geweest in het besluitvormingsproces.


Voor deze proefopstelling leverde Innolumis haar nieuwste Ariane paaltoparmatuur in twee verschillende lichtkleuren, kleur 740 (4000K) en Golden Orange. Naast de gebruikelijke beoordelingscriteria design, lichtbeeld, energieverbruik, en prijsstelling, wasook de lichtkleur een belangrijke factor. De Golden Orange kreeg onder de bewoners een hoog waarderingscijfer.


Om te kunnen voldoen aan de doelstellingen conform het Energieakkoordis door HoebinkOVL een rapport opgesteld met de aanbeveling de armaturen voorzien van gasontladingslampen,grootschalig te vervangen. Gemeente Zeist stelde daarbij als voorwaarde kwalitatief hoogwaardige armaturen toe te passen. De keuze is uiteindelijk gevallen op de kofferarmaturen Stork Little Brother en de Mini Martin van Orange Lighting en de Evolume van Fagerhult.

Toegepaste armaturen

De armaturen van Fagerhult, Innolumis en Orange Lighting voldeden aan de eisen van de gemeente Zeist


De Mini Martin heeft het LED Performance keurmerk, voor de Stork Little Brother wordt dit binnenkort verwacht.Van Gelder Verkeerstechniek was verantwoordelijk voor de uitvoering.

Mijlpaal 

Op woensdag 24 januari organiseerde gemeente Zeist een bijeenkomst om bij deze bijzondere mijlpaal stil te staan. Wethouder Roy Luca van Verkeer, Openbare Ruimte en Dienstverlening overhandigde aan Laurens Hoebink, directeur van adviesbureau Hoebink OVL, op symbolische wijze een oude lagedruk natrium (SOX) lamp en kreeg daar een nieuwe ledlamp voor terug. 

Deel dit artikel