Project

Masterplan verlichting Hoogeveen

Masterplan verlichting stadscentrum Hoogeveen   Philips ontwikkelde een ‘Masterplan verlichting’ voor het historische stadscentrum van Hoogeveen. De historische gevels komen nu zowel overdag als ‘s avonds goed tot hun recht. Ook verhoogden de projecties op het plein en de kadewand de aantrekkelijkheid van het gebied.

Masterplan verlichting Hoogeveen

{igallery 107}

Masterplan verlichting stadscentrum Hoogeveen

Philips ontwikkelde een ‘Masterplan verlichting’ voor het historische stadscentrum van Hoogeveen. De historische gevels komen nu niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds goed tot hun recht. Daarnaast hebben de projecties op het plein en de kadewand de aantrekkelijkheid van het gebied verhoogd.

Stedenbouwkundige visie


Een stedenbouwkundige visie voor het stadscentrum (noord, midden en zuid), moet ervoor zorgen dat Hoogeveen nu en in de toekomst het kloppend hart is van de regio. Het noordelijk gebied, met veel uitgaansgelegenheden en culturele voorzieningen, werd als eerste aangepakt. “De belangrijkste elementen hier zijn de terugkeer van water, een herinnering aan de waterrijke periode van Hoogeveen en een verhoging van de verblijfskwaliteit”, zegt Jan Blom, ontwerper bij de gemeente. Volgens hem speelt verlichting daarin een belangrijke rol. “Verlichting is immers meer dan functioneel licht voor de veiligheid. Het biedt absoluut mogelijkheden om de ambiance van de stad te verhogen.”

Esthetiek en duurzaamheid


Philips ontwikkelde een ‘Masterplan verlichting’ met een op elk verblijfsgebied toegesneden lichtoplossing, waarin esthetiek en duurzaamheid op elkaar zijn afgestemd. Zo is de Hoofdstraat-Noord, waar naast nieuwe bestrating en straatmeubilair ook centraal een watergracht werd toegevoegd, voorzien van CitySpirit Cone LED-straatverlichting. Deze energiezuinige LED-oplossing biedt dankzij het indirecte licht en high-power LED’s visueel comfort en een hoge kleurweergave.

Sprookjesachtig


De monumentale gevels worden aangelicht door in het trottoir verzonken LEDLine2-armaturen. Het plein en de kadewand krijgen ‘s avonds een bijna sprookjesachtige sfeer, dankzij de decoratieve projecties van UrbanScene-armaturen met goboprojector op hoge masten. “We wilden iets bijzonders”, verklaart wethouder Anno Wietze Hiemstra, verantwoordelijke voor het stadscentrum. “Ik krijg alleen maar positieve reacties op het resultaat. De historische gevels komen nu niet alleen overdag, maar ook ‘s avonds perfect tot hun recht. En de projecties op het plein en op de kadewand hebben een enorme attractieve waarde.”

Andere voordelen


Volgens de wethouder biedt deze lichtoplossing nog andere voordelen: “Dankzij het StarSense telemanagementsysteem kan de lichtsterkte worden gedimd en is het mogelijk om de sfeer aan te passen aan elke gelegenheid. Zo kunnen we op feest- of uitgaansdagen het licht langer laten branden. Ook kunnen we bij calamiteiten het licht op volle sterkte zetten, zodat er meteen goed zicht is. En door de lange levensduur van LED hoeft de verlichting veel minder vaak te worden vervangen.” Deze en andere LED-oplossingen zijn te bekijken op de Dag van de Openbare Ruimte op 13 en 14 oktober 2010.

 

Terug naar overzicht projecten >>>

 

Deel dit artikel