Project

Obstakelvrij groen hart met meerdere functies

De Brink in Assen is dit voorjaar omgetoverd tot aantrekkelijk verblijfsgebied.

De Brink in Assen heeft een grootscheepse herinrichting achter de rug. De gemeente wilde dat de weg naar het centrum van de Drentse hoofdstad makkelijker vindbaar zou worden. Tevens moest het bijzondere karakter van de Brink en omgeving behouden blijven en versterkt worden. Reden om het gebied autovrij te maken.


Voor de herprofilering was de Brink deels een parkeergebied en een doorgaande rijbaan. “Doel van de herinrichting was onder meer om de publiektrekkers van de stad te verbinden met de rest van de binnenstad en om een hoogwaardige, groene omgeving te creëren”, vertelt projectleider Sander ten Bosch van de gemeente Assen. Een groot deel van de Brink is dan ook als park ingericht. Een ander deel van het plein is ingericht als horeca- en evenementengebied waar in het seizoen de nodige gezellige terrassen staan. Vanaf het terras heb je mooi uitzicht op de horizontale fontein die tevens als speelelement voor kinderen dient.

Vrij indeelbare ruimte

Elektriciteitskasten, muurtjes en hekjes zijn zo veel mogelijk verwijderd om een mooi obstakelvrij gebied te krijgen. Hierdoor is een vrij indeelbare openbare ruimte ontstaan zonder belemmeringen voor markten en evenementen. “De ondergrondse voorzieningen van PUTkast zijn met zorg gesitueerd in het gebied en goed bereikbaar voor de verschillende activiteiten. Door de gasveren openen de PUTkasten makkelijk en is het aansluiten van stroom of water makkelijk. Ook zijn de ondergrondse kasten mooi weggewerkt doordat het straatwerk doorloopt in de deksel van de PUTkast. Hierdoor valt het voor een voorbijganger nauwelijks op dat er een voorziening onder de grond zit”, stelt Ten Bosch tevreden.

Techniek

Voor de markt en evenementen zijn veel elektrische aansluitpunten en watertappunten nodig. Ten Bosch: “Het formuleren van de stroomvraag is best lastig. In de oude situatie lag er op de Brink een slecht netwerk met veel storing. De projectgroep en verschillende gebruikers hadden veel wensen en de kosten liepen nogal op. Het terugbrengen van de balans in wat er daadwerkelijk gebruikt wordt, gaf veel discussie. Uiteindelijk zijn we zeker door de kennis en kunde van de medewerkers van PUTkast tot een goede uitvraag gekomen. De ondergrondse voorziening is een aanwinst voor de openbare ruimte doordat er geen obstakels zijn en het aansluiten erg eenvoudig is.”

Deel dit artikel