Project

Bunnikers beslissen mee over bomen in hun straat

Bewoners van de Marskramerbaan in Bunnik hebben vorig jaar zelf een plan opgesteld om de zieke iepen in hun straat te vervangen.

Dertig bomen aan de Marskramersbaan in Bunnik moesten in 2014 dringend vervangen worden. Een aantal bomen was dood, en een paar waren flink aangetast door de iepziekte. Het kappen van alle bomen was onvermijdelijk, ook omdat het waarschijnlijk was dat de iepziekte zich verder zou verspreiden.

 

De gemeente besloot de bewoners te betrekken bij de besluitvorming over de toekomst van hun straat. Zij kunnen het beste oordelen over hun woon- en leefomgeving, vond de gemeente. De bewoners gaven aan zelf met een breed gedragen plan te willen komen. Ze bekeken onder meer de mogelijkheid om nieuwe bomen ondergronds goed tot volwasdom te laten komen en daarmee de groei te bevorderen. Ook onderzochten ze of er andere locaties in de buurt waren waar eventueel bomen geplant konden worden.

 

Minder bomen

Na een reeks gesprekken hebben de bewoners er bewust voor gekozen om minder bomen aan te planten. Op de grasvelden kozen ze ervoor om ruimte voor spelende kinderen te behouden. Zo wilden ze de leefbaarheid in hun straat optimaal benutten. Boomkwekerij M. van den Oever & Zn werd gevraagd te adviseren over het aanplanten van nieuwe bomen. Het bedrijf maakte meerdere 3D-ontwerpen van de straat zodat de bewoners een realistisch beeld kregen van de nieuwe aanplant en de groeiwijze na 5 en 10 jaar konden beoordelen.

 

Als nieuwe boom kozen de bewoners voor Liquidambar styraciflua ’Worplesdon’, ook wel bekend als de amberboom. Op de grasvelden in deze straat adviseerde de bewonersgroep om een aantal Malus ‘Red Sentinel’, Prunus Avium ‘Plena’ en Prunus Serrulata ‘Sunset Boulevard’ aan te planten. Dat zijn cultivars met veel sierwaarde die een positieve invloed hebben op een brede biodiversiteit.

 

Na maanden van hard werken presenteerde de bewonersgroep in maart hun advies bij de gemeente, die het vervolgens overnam. Het plan werd vervolgens in twee weken uitgevoerd. 

Deel dit artikel