Project

Opvallende goot met voetafdrukken van bewoners

De MSP Allee in Heerlen vormt sinds kort een in het oog springende verbinding tussen het centrum van Heerlen en het buitengebied. Er is een bijzondere goot met voetafdrukken van bewoners geplaatst die niet alleen zorgt voor een goede afwatering, maar ook voor verbinding tussen gemeente, wijken en bewoners. “Veel bewoners hebben hier vanaf hun jeugd voetstappen liggen. Nu maken we er voor en met hen weer een fijne plek van”, aldus Roy Wouters, ontwerper van Burobol.

Van en voor bewoners

De MSP Allee is een bijzondere wandel- en fietsboulevard die de Heerlense wijken Meezenbroek, Schaesbergerveld en Palemig verbindt met de rest van de stad. Ontwerper Roy Wouters van Burobol werkte namens Buro Lubbers mee aan het ontwerp van de MSP Allee en koos samen met ACO voor een bijzondere goot als blikvanger. Hij geeft aan dat ze graag iets opvallends wilden maken. “Iets van en voor de bewoners zelf. De streepjes aan de zijkant van de goot zijn als een liniaal, een meetelement. Verder zijn de straatnamen erin weergegeven, zodat je weet waar je je precies bevindt als je over de Allee gaat. Bovendien laten we alles wat er in de buurt te zien is ook terugkomen in de goot. Bijvoorbeeld highlights uit de omgeving zoals het kasteel en de scholen. Dat zorgt ervoor dat buurtbewoners de route herkennen en deze zien als aantrekkelijk voor fietsers en voetgangers.” De eerste 360 meter goot is reeds geplaatst. In de loop van dit jaar volgt nog eens 1000 meter. De bewoners merken nu al dat er door auto’s rustiger wordt gereden.


Voetafdrukken van bewoners zelf

De goten bevatten gefreesde voetafdrukken van de bewoners zelf. “Op een parkfeest hebben bewoners voetafdrukken gemaakt. Die zijn gescand en met de computer omgezet in bestanden. ACO heeft die voetstappen vervolgens op ware grootte gefreesd en met de juiste tussenruimte op de goot aangebracht. Iedere afdruk is met naam en geboortedatum van de bewoner geplaatst in de buurt van het huis van de eigenaar. Die herkenning zorgt voor grote sociale betrokkenheid. Die voetafdrukken lopen als voetstappen van het centrum naar de heide, verweven met afdrukken van vossen en dassen die op de heide leven. Daarbij komt zelfs de afstand tussen de afdrukken overeen met het looppatroon van de dieren”, aldus Wouters.


Meedenkende leverancier

Wouters werkt mee aan de uitvoering van de MSP Allee. In de aanbestedingsfase viel hem de betrokkenheid van ACO op. “In de planfase, toen ze nog geen partij waren, dacht ACO al mee. Bijvoorbeeld over de vraag hoe dik het materiaal moest zijn, gezien het feit dat er ook auto’s en vrachtwagens over de goot zouden gaan rijden. En natuurlijk over de breedte en de grootte van de openingen in verband met de primaire functie van de goot, de doorlaatbaarheid van het water. Maar ook over de technische mogelijkheden van het materiaal, het laseren van de figuren.”

 

Duurzaam cortenstaal

De 360 meter lijnafwateringsgoten zijn gemaakt van cortenstaal met een bruine roestkleur, een duurzaam en beheersbaar materiaal. Ze zijn koppelbaar; de koppelingen zijn onzichtbaar aan de onderkant van de goot aangebracht. Wouters: “Dat bruin steekt prachtig af tegen het zwarte asfalt en het groen. Ook het beheer is goed doorgesproken. Wanneer een deel kapot gaat, moet dat eenvoudig vervangbaar zijn. En de goot mag niet verstopt raken. Wanneer dat wel gebeurt, kun je ze bij de zandvangers bij het MSP-logo reinigen.”

Deel dit artikel