Project

Fietsbrug maakt fietser zichtbaar

In opdracht van de gemeente Westervoort ontwierp ipv Delft een vakwerkbrug, gelegen op de snelfietsroute tussen Arnhem en Zevenaar.

Dankzij een opvallende gele kleur, geïntegreerde verlichting en een transparant hekwerk maakt de brug niet alleen de fietsroute maar ook de fietsers goed zichtbaar. Snelfietsroute De Liemers is op 31 maart jongstleden feestelijk geopend.


De brug is ontworpen ter vervanging van een bestaand betonnen fietsviaduct, dat niet breed genoeg was voor de snelfietsroute en toch aan vervanging toe was. De steunpunten en landhoofden van het oude viaduct zijn grotendeels in tact gebleven, maar het gehele brugdek is nieuw.


Eyecatcher

Het ontwerp moest passen bij de ambities van de snelfietsroutes in de regio en tegelijkertijd een eyecatcher zijn voor Westervoort. De ontwerpers lieten zich inspireren door, hoe kan het ook anders: fietsers. De sinusvorm in het hekwerk refereert op abstracte wijze aan de dynamiek van het fietsen en de beweging die de trappers van een fiets maken. De gele kleur komt overeen met die van snelfietsroute De Liemers. Elk van de vier routes in de regio heeft haar eigen kenmerkende kleur.


Levensduur van honderd jaar

De brug heeft een breedte van vier meter tussen de hekwerken en een totale lengte van 39 meter. De vakwerken zijn opgebouwd uit stalen kokerprofielen. Het dek is van composiet, ondersteund door slanke stalen kokerliggers. Mede dankzij het kunststof dek heeft de brug een verwachte levensduur van honderd jaar en behoeft ze gedurende deze tijd ook weinig onderhoud. De detaillering draagt hier ook aan bij. Zo is het dek voorzien van een opstaande rand, waardoor regenwater niet op de ondergelegen weg komt en het regenwater eenvoudig wordt afgevoerd richting de landhoofden.


Om de aanwezigheid van De Liemers ook ’s nachts manifest te maken is de brug voorzien van geïntegreerde verlichting. Deze ledverlichting bevindt zich onder de handregel. Het licht is zodanig afgesteld, dat het brugdek en de bruggebruikers voldoende verlicht zijn, terwijl de omgeving vrij blijft van strooilicht. De ledverlichting schijnt ook de gele vakwerken en het rvs gaas aan dat als hekwerkvulling is toegepast. 

Deel dit artikel