Project

Kunstzinnige bank in Hilversumse Meent

Kindjes spelen erop, hun ouders gaan er vertwijfeld op zitten en andere omstanders zoeken de wijk op waar ze wonen. De nieuwe zitbank in de Hilversumse Meent is volgens de maker van het werk, kunstenaar Serafijn, een bank én een kunstwerk. 

Kunstzinnige bank in Hilversumse Meent

 

Groene verlichting


Het zitbankje is in de vorm van De Hilversumse Meent. De krakelingvorm van de wijk met haar kronkelweggetjes en bochtige straten is duidelijk te herkennen. 'Je ziet meteen dat het De Meent voorstelt', zegt buurtbewoner Marco de Ruiter. Er staan wijknamen bij, door buurtbewoners 'Meenten' genoemd. 'Kijk hier woon ik en hier papa en mama', zegt Tineke Huisers tegen haar kleindochter. 's Avonds is het object groen verlicht en zijn de namen ook goed te lezen.

Identiteit


'De bank helpt om een identiteit te vormen van De Meent', vertelt De Ruiter. 'De buurt bestaat nog niet zo lang, waardoor geschiedenis ontbreekt om een persoonlijkheid te vormen.' Het bankje staat centraal in de wijk, op het plein in de Vuurvlindermeent. De krakelingvorm is ook een speelobject voor onder andere scholieren van het ernaast gelegen schoolgebouw. 'Het gevaar is alleen dat de pootjes van de kinderen tussen de gaten van de bank komen', zegt Bert Vonk van het eveneens aangelegen Wijkcentrum.

Nieuwe kans


In 2005 zocht de gemeente contact op met Serafijn om een kunstwerk te ontwerpen voor De Meent, naar aanleiding van de nieuwbouw. Na verschillende uitgewerkte voorstellen, die ver boven het budget waren, wilde de gemeente niets meer van het object weten. Buurtbewoners waren echter zo enthousiast over de zitbank dat de gemeente de kunstenaar nog een nieuwe kans gaf. Om een zitbank te ontwerpen, die wel binnen het budget zou vallen, besloot de kunstenaar samen te werken met straatmeubilair-vormgevers Wim Poppinga van Buro Poppinga.

Abstrace weergave


De bank is ontworpen door Buro Poppinga naar een idee en in opdracht van de kunstenaar Q.S. Serafijn. De bank is een abstracte weergave van de plattegrond van de Hilversumse Meent. De Hilversumse Meent werd bebouwd in de periode 1974-1978 en is een mooi voorbeeld van een zogenaamde bloemkoolwijk. De bloemkoolwijken die sinds 1970 werden gebouwd kenmerken zich door kronkelende paden en hofjes. De straten en woonerven vormen aparte subwijkjes, die als bloemkoolroosjes op de hoofdwegen zijn \"geplant\" en doorgaans maar één toegang hebben. De bank is gemaakt van RVS en duurzaam beukenhout. In de bank zit groene LED-verlichting die, uit het RVS gesneden, straatnamen en de bestrating onder de bank aanlicht. Grijsen park & staatdesign uit Winterswijk heeft getekend voor de productie van de bank.

Bron: Webregio
 

Terug naar overzicht projecten >>>

 

Deel dit artikel