Project

Armatuur op maat voor snelfietsroutes

De snelfietsroutes Rijnwaalpad en De Liemers hebben als eerste in Nederland een eigen, op maat gemaakt armatuur! Het armatuur is een letterlijke vertaling van het logo zodat ze de huisstijl van de snelfietsroutes over het gehele traject versterkt.

In het voortraject zijn verschillende opties afgewogen om de huisstijl van de snelfietsroutes door te zetten in het armatuur; van een grafische uiting in de mast, tot en met het maatwerk laten fabriceren van een armatuur in de vorm van het logo. Op voorhand leek de laatste optie veel te complex en kostbaar, maar door een vernuftig, slim ontwerp door Atelier Licht en Kleur (LEK)  uit Rotterdam werd een maatwerk oplossing toch een haalbare kaart.
 

Drie modules

De manier waarop de ledmodules zijn geïntegreerd in de kettingschakel- behuizing is uniek; de  lichtbron bestaat uit drie modules, zodat:

  1. De volumes ieder kleiner zijn en makkelijker kunnen worden geïntegreerd
  2. De individueel richtbare modules kunnen samen een lichtbundel creëren die kan worden aangepast aan verschillende profiel-breedtes
  3. De piek-luminantie (en dus de verblinding) is geminimaliseerd.

 

Naast de functionele verlichting voor het fietspad is er aanvullende verlichting in de drie conussen aan weerzijden van het armatuur. Deze geven een heel subtiel schijnsel, zodat de fietser zicht kan oriënteren op de route die in de verte voor hem ligt. Op deze wijze geven de armaturen als ankerpunten langs de weg houvast aan de nachtelijke fietsers. De kleur van deze circel-verlichting varieert afhankelijk van je rijrichting, als aanvullende compas voor je richting.


Op wijze waarop de voordelen van de kleine ledlichtbron zijn benut in dit geïntegreerde project is erg innovatief, en zeker voor de relatief behouden markt van openbare verlichtingsarmaturen. Dit gegeven, in combinatie met de samenwerking tussen acht gemeenten om tot een eenduidige aanpak te komen maken het proces en het resultaat extra bijzonder.
 

Minimaal energieverbruik

Doordat de route grotendeels in het buitengebied loopt kan het lichtniveau in de nachtelijke uren (23:00-6:00) worden gedimd met 70 procent, Op dat moment neemt de zijwaartse oriëntatieverlichting aan de zijkant van het armatuur het in de beleving over van de verlichting gericht naar het asfalt. Zo wordt het energiegebruik tot het minimum gereduceerd, met behoud van een prettige begeleiding langs de route.

 

Deel dit artikel