Project

LED-verlichting past in klimaatprogramma Rotterdam

LED past in klimaatprogramma Rotterdam Duurzame, energiezuinige oplossingen zijn belangrijke uitgangspunten voor Rotterdam. In het kader van het klimaatprogramma ‘Rotterdam Climate Initiative’ zet de stad i.s.m. het Havenbedrijf, de Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs een ambitieuze doelstelling neer: 50 procent minder CO2-uitstoot in 2025 t.o.v. 1990.

LED-verlichting past in klimaatprogramma Rotterdam

{igallery 110}

LED past in klimaatprogramma Rotterdam

Duurzame en energiezuinige oplossingen zijn belangrijke uitgangspunten binnen het beleid van de gemeente Rotterdam. In het kader van het klimaatprogramma ‘Rotterdam Climate Initiative’ zet de stad samen met het Havenbedrijf, de Milieudienst Rijnmond en Deltalinqs de meest ambitieuze doelstelling van Nederland neer: 50 procent minder CO2-uitstoot in 2025 ten opzichte van 1990.

Proeftuin


In het bereiken van die ambities speelt energiezuinige verlichting een belangrijke rol. “Wij volgen de ontwikkelingen op het gebied van verlichting op de voet”, zegt Gerda Velthoen, adviseur verlichting bij de gemeente Rotterdam. “Maar licht moet je uiteindelijk toch beleven. Daarom kun je in onze ‘proeftuin’, in de woonwijk rondom het Witteveenplein, zo’n tien verschillende lichtoplossingen ervaren. Ook de nieuwste CitySoul LEDGINE van Philips is er te zien, in een brede straat. Al snel kregen we hier veel positieve reacties op. Het is prettig, warmwit licht en door de brede bundel kun je ook de stoep nog zien. Dit heeft een positief effect op het gevoel van veiligheid op straat, evenals de goede kleurherkenning.”


LED-modules


Volgens Velthoen scoorde deze lichtoplossing bovendien hoog op het gebied van energiezuinigheid. Vooral doordat de installatie het uitwisselen van LED-modules mogelijk maakt, zodat er over een aantal jaren nóg zuiniger LED-modules in kunnen worden geplaatst. “Om die redenen hebben we besloten de CitySoul LEDGINE toe te passen op de Willemskade. Dat onze stad hiermee de primeur heeft, is een extra leuke bijkomstigheid.” De Willemskade is één van de mooiste straten van Rotterdam. Met een fraai uitzicht op de Erasmusbrug en de Wilhelminapier, zijn hier de appartementen in het topsegment van Rotterdam gevestigd. Ook is er de aanlegsteiger van de Spido en de Waterbus naar Dordrecht.

Extra besparing


Volgens Velthoen bespaart de gemeente Rotterdam met deze LED-verlichting tussen 10 en 20 procent energie ten opzichte van een vergelijkbare situatie met de meest zuinige SON-T verlichting. “De aanschafprijs ligt wel hoger in vergelijking met conventionele straatverlichting,” zegt Velthoen, “maar uit berekeningen blijkt dat wij deze kosten binnen 20 tot 30 jaar terugverdienen, door de lagere energiekosten. Bovendien biedt deze lichtoplossing de mogelijkheid om de LED-module binnen zes tot acht jaar te vervangen door de meest efficiënte LED’s van dat moment. Uiteindelijk levert dat de gemeente een extra besparing op.”

Deze en andere LED-oplossingen zijn te bekijken tijdens de Dag van de Openbare Ruimte op 13 en 14 oktober 2010.
 

Terug naar overzicht projecten >>>

 

Deel dit artikel