Project

Proveniersplein Rotterdam sluitstuk van herinrichting stationsgebied

Het vernieuwde stationsgebouw van Rotterdam en het voorplein gingen de hele wereld over. De Blijdorpzijde van het Centraal Station stak daar echter nog schril bij af. Daar is in de afgelopen maanden verandering in gekomen.

West 8, eerder verantwoordelijk voor de herinrichting van het stationsgebouw en het plein aan de zuidzijde, was ook hier aan zet voor het ontwerp. De verbinding tussen het water van de Provenierssingel en de Spoorsingel, zoals die er begin 20ste eeuw was, werd in ere hersteld. Om die verbinding te realiseren werd door aannemer Van Gelder 1600 kubieke meter grond afgegraven. Twee bruggen over het nieuwe kanaal, waarvan één voor auto- en tramverkeer, verbinden de Provenierssingel met het station. De noordkant van het station is een stuk groener geworden, met gras, bomen en struiken. Hiermee wordt een natuurlijke overgang tussen de moderne stationsentree en authentieke gevels van de 19e-eeuwse herenhuizen aan de overkant van het station gerealiseerd.

Artis impression Proveniersplein

Klimaatadaptatie

De gecreëerde waterpartij dient tevens als waterberging in perioden dat er veel neerslag valt. Een deel van het water dat op het grote dak van het stationsgebouw valt, komt in de singels terecht. Hiermee wordt het plein een stukje klimaatbestendiger.

Verkeersveiligheid

Met de herinrichting is ook de verkeersveiligheid een stuk verbeterd. Dat was nodig, mede door de verwachte toename in het aantal reizigers dat in de komende jaren naar Rotterdam Centraal komt. De tramhalte- en sporen zijn vernieuwd en er is meer ruimte gecreëerd voor fietsers en voetgangers.

Natuursteen

Voor de verharding van het stationsplein is gebruik gemaakt van natuursteen, wat voor aannemer Van Gelder een uitdagende klus betekende. Deels door de aard van het materiaal, maar ook vanwege het ontwerp van het plein. Het lijnenspel van het natuursteen moest een geheel vormen met de bestrating in het Centraal Station en de Provenierstunnel.

Sluitstuk

Met de herinrichting van de noordelijke entree van het station komt de metamorfose van de buitenruimte in het stationsgebied weer een stap dichterbij. Met het project was 10 miljoen euro gemoeid. Eind januari werd het vernieuwde Proveniersplein geopend.

Deel dit artikel