Project

Moeraseiken in het zonnetje

Warm, levendig en stijlvol zijn de kernwoorden die passen bij het heringerichte Ambachtsplein in Hazerswoude.

De cortenstalen boomroosters die ipv Delft speciaal voor het plein ontwierp leveren een aanzienlijke bijdrage aan de prettige uitstraling. Het ontwerp komt van ipv Delft, dat de roosters en bijpassende hekjes en banken in samenwerking met Falco ontwikkelde.

 

De gemeente vroeg om karakteristieke maatwerk boomroosters voor de in een carré geplaatste Moeraseiken. De ontwerpers bedachten een modulair systeem van cortenstalen platen met bladvormige perforaties. Een ellipsvormige uitsparing maakt het mogelijk kleine verschillen in situering van de boom op te vangen. In totaal bestaat het systeem uit zes verschillende platen, die samen drie verschillende ellipsen kunnen vormen.


Boomwortels

Het merendeel van de platen is voorzien van bladvormige perforaties. Het aantal perforaties is het grootst direct rond de bomen en neemt dan geleidelijk af tot nul ter hoogte van de banken. Zo krijgen de boomwortels voldoende water en lucht en ontstaat een speels beeld dat op subtiele wijze refereert aan de landelijke ligging van Hazerswoude. De roestbruine kleur van de platen is door licht- en weersinvloeden niet egaal, wat de levendigheid verder versterkt.

 

De 2,5 meter lange gezette platen van 6 mm dik cortenstaal rusten aan de uiteinden op een onder het maaiveld aangebrachte prefab betonnen balk. Deze vrije overspanning waarborgt voldoende ruimte voor de boomwortels, wat een essentiële voorwaarde was vanuit de opdrachtgever. De hekjes rond de bomen fungeren niet alleen als boombeschermers, maar hebben ook een constructieve rol in het geheel. Verder staan op sommige plekken banken om te voorkomen dat auto’s over de boomroosters heen rijden. De speciaal voor dit project ontworpen banken hebben een cortenstalen frame en houten bekleding die blind is bevestigd. 

Deel dit artikel