Groen is de verbinder op Het Plein op de vakbeurs

dinsdag 26 september 2023

Op de vakbeurs is Het Plein al jaren een opvallend onderdeel: enkele bedrijven groeperen zich met hun stands rond een ontwerp van een landschapsarchitect. Hugo Rots van Rots Maatwerk is een van de initiatiefnemers en vertelt over het doel en de achtergrond van die samenwerking, Hij zet de plannen voor de vakbeurs van 2023 uiteen. 

Het Plein, inmiddels een samenwerking van twaalf bedrijven, ontstaat in 2017, als de beurs voor het tweede jaar in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden. “Daarvoor was het in Houten een kleinschaliger evenement. In Utrecht werd het massaler. De interactie vond ik daardoor minder en met wat gelijkgestemden zijn we op zoek gegaan naar hoe we dat konden oppakken. Daar is de samenwerking ontstaan.” 

De bedrijven willen kijken wat er gebeurt als ze de krachten bundelen en je de stands niet met de ruggen tegen elkaar zet, maar naar elkaar toedraait. Het is een mooie metafoor voor de ruimte die vervolgens ontstaat voor interactie en samenwerking: het resulteert in een plein waar de expertises van de standhouders elkaar ontmoeten en aanvullen.  

Kennis delen 

“Het leuke is dat je elkaar versterkt”, zegt Rots. “Wat er gebeurt is dat een klant met een project zich meldt en daar vragen over heeft. Dat gaat dan niet alleen over verharding of een bomenstandplaats, het kan ook over straatmeubilair, over verlichting, een fontein of natuursteen gaan. Hoe mooi is het dan om met elkaar daar aan tafel te gaan zitten en dat je op die manier heel snel informatie kunt ophalen.” Dat is de kern van Het Plein volgens Rots, mensen die iets moois van de buitenruimte willen maken en hierover kennis delen. 

Rots ziet de kracht van ontmoeten en elkaar inspireren. Met Het Plein is dit jaar ook de stap gezet om buiten de beurs op locatie bijeenkomsten met lezingen en excursies te organiseren. Vooral architecten en ook gemeenten komen dan samen, waarna plenair de ins en outs van projecten worden gepresenteerd en vervolgens in een informele setting bijgepraat kan worden. “Die combi is heel leuk, want je loopt de deur niet plat bij elkaar. Zo ontmoet je elkaar weer eens, die behoefte is er wel. Dat merken we uit de feedback die krijgen.” 

Andere aanpak 

Die aanpak wordt voortgezet op de beurs. Waar de afgelopen jaren telkens een andere landschapsontwerper werd gevraagd een ontwerp te maken voor Het Plein, kiezen de deelnemers dit jaar voor een andere opzet. “Zo’n opzet met een landschapsontwerper was ook heel mooi, we probeerden daarmee een statement achter te laten. Maar de synergie kon duidelijker, dus we zijn gaan kijken hoe we dat beter naar voren konden laten komen.” 

De groep nodigt landschapsontwerper Steven Delva uit om mee te denken en hen uit te dagen. “Wij zijn met elkaar gaan filosoferen, hoe ziet die beurs er in de toekomst nou uit? Want wat we eigenlijk allemaal niet meer willen, is dat wij strak in het pak met zijn drieën stijf opgesteld staan in ons hokje. We willen op een andere manier met die beurs bezig zijn; we gaan dit jaar veel meer naar  samenkomen toe, dan dat je specifiek allemaal je eigen stand in de spotlight zet.” 

Rots legt de nadruk op het elkaar versterken en kennis delen. Het is niet zo dat de deelnemende bedrijven de klanten naar elkaar doorverwijzen. “Het moet wel duidelijk zijn voor de bezoeker dat we een samenwerking hebben. En samen dingen organiseren ter bevordering van kwaliteit en ambacht in de openbare ruimte. Maar de bedrijven hebben hun eigen identiteit, ze staan ook als bedrijf op het plein. Je wilt wel dat iemand die naar je op zoek is, jou kan vinden.” 

Groen als grote verbinder 

“Wat we dit jaar gaan doen is een uniforme vloer neerleggen, zonder gangpaden, onderverdeling of lijnenspel. Vervolgens laten we de grote verbinder tussen onze vakgebieden, het groen, prominent terugkomen in een plafond van planten. We maken van het dak een groene oase, draperen van achterwand tot achterwand tussen de vier- en zesduizend planten van het plafond naar beneden. Met daartussendoor een dynamisch lichtspel, dat door de planten heen een lange tafel uitlicht. Aan die lange tafel kan iedereen aanschuiven, als ideaal vertrekpunt voor een nieuw project en om kennis te delen. Het groen biedt daarbij een prettige omgeving om te verblijven en te overleggen. Het staat voor de synergie tussen onze bedrijven”, legt Rots het plan voor dit jaar uit. 

Rots is benieuwd wat het oplevert. “Ja, het kan best zijn dat de bezoeker helemaal niet toe is aan deze meer persoonlijke benadering. Dat ze het spannend vinden om aan die tafel te gaan zitten en te praten of vragen te stellen.” Wanneer is het voor hem geslaagd? “Als het meer over de inhoud en kwaliteit is gegaan dan dat je zegt: we hebben drie projecten verkocht. Uiteindelijk gaat het daar niet eens om. Het gaat er echt om dat je die connectie vindt met die klant, dat je lijnen opent die anders niet makkelijk geopend zouden worden. En dat je elkaar bijna drempelloos kunt aanspreken en ontmoeten.” 

VAKBEURS

Het Plein is te vinden in hal 4. De deelnemende bedrijven zijn ecoDynamic, Metten Stein+Design, Vande Moortel, SmitsRinsma, Rots Maatwerk, Boot & Dart Boomkwekerijen, DDC-Heinenoord, De Enk Groen & Golf, Selux, Furns, TreeBuilders en Zorgeloos Groen.  

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »