Artikel

Kinderen leren spelenderwijs over de natuur

Als kinderen buitenspelen, spelen zij een groot deel van de tijd niet op speeltoestellen. Wel zijn deze toestellen van belang om ze uit te lokken tot spelen. Zo helpt een mooi imposant toestel om kinderen de speelplek op te krijgen en ze aan te sporen tot het eerste spelen, waarna ze daarna deels op en buiten de toestellen spelen. Een goede combinatie van toestellen en vrije ruimte zoals een veld of een bos, zijn dus belangrijk.

Avonturenroutes

Sicuro maakt gebruik van zowel grote uitdagende, als kleinere eenvoudige toestellen om kinderen te laten spelen en vindt het dan ook erg belangrijk dat kinderen al rennend, springend en struinend de natuur en het groen om ons heen beleven. De laatste jaren maakt het bedrijf ook steeds meer avonturenroutes en educatieve wandelpaden om kinderen de natuur te laten beleven en ze meteen wat te leren over de natuur en hun eigen lichaam.  


Door middel van slingertoestellen, wiebelbruggen, boomparcoursen en andere aanleidingen, worden kinderen door een bos of natuurgebied geloodst, waarbij ze gaandeweg informatie krijgen over aanwezige planten, dieren en andere elementen in de natuur. Om dit mogelijk te maken zijn door Sicuronaast gewone speeltoestellen ook diverse toegankelijke educatieve toestellen ontwikkeld, waarbij kinderen bijvoorbeeld structuren kunnen leren herkennen, met water, zand en de zon kunnen spelen en hun eigen lichaam kunnen leren kennen. 

Speeltoestellen en vrije ruimte 

In de lijn met Robinia hardhouten speeltoestellen zijn een zonnewijzer, vergrootglas, voelwand en diverse andere speelelementen ontwikkeld, die veelal ook toegankelijk zijn voor mindervaliden. Op deze manier worden kinderen uitgedaagd om meer te spelen en meteen meer de natuur in te gaan. 


Door een combinatie van speeltoestellen en vrije ruimte, maak je het aantrekkelijk voor kinderen om in de natuur te spelen en breng je de natuur weer dichter bij het kind. Dit zie je terug in de uitstraling van de meer natuurlijke speeltoestellen die gebruikt worden, maar ook wordt er meer de nadruk gelegd op de speelaspecten die je de natuur meer laten beleven. Al rennend, springend en balancerend beleven kinderen de natuur. Geef ze de mogelijkheid zich te verstoppen of prikkel de zintuigen door ze verschillende structuren te laten voelen en te spelen met de elementen.


Een goede speelplek is daarbij de trekker en de avonturenroutes en educatieve speelelementen nemen ze dan verder mee op een ontdekkingstocht door de natuur. Hierbij kan thematisering door decoratiefiguren of bijvoorbeeld een wensboom geheel uitgezaagd uit hout een erg leuke toevoeging zijn.
 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel