Gaat u zitten...

donderdag 5 maart 2020
timer 4 min
Hoe ervaart de gebruiker de openbare ruimte? In een reeks bespiegelingen houdt redacteur en voetganger Jos Oude Holtkamp de beleidsmakers, ontwerpers, inrichters en beheerders zijn spiegel voor. Voor aflevering 1 is hij neergestreken in Den Haag.

In Den Haag kwam ik alleen als het niet anders kon. Voor mijn werk dus. Den Haag was voor mij, opgegroeid aan de oostgrens, niet alleen in politieke zin maar ook geografisch 'ver weg'. Verder dan onze andere grote steden. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht: daar kwam ik regelmatig. Maar Den Haag? Nooit iets mee gehad.

Tot een jaar of twee geleden. Ik was net eindredacteur bij Straatbeeld toen een verse collega vertelde over haar Haagse jaren. Ik zei dat ik de stad nauwelijks kende en bijvoorbeeld nooit op het Binnenhof was geweest. Wat ik zelf eigenlijk wel een gemis vond. "Wat let je?" zei de collega. "Vanaf Den Haag Centraal loop je er zo naartoe."

Nooit begrepen

Kijk, en dat had ik nooit van die stad begrepen. Die twee stations, Centraal en Holland Spoor hadden me al lang geleden verward en ik was op stadswandeling een keer langs Paleis Noordeinde gekomen, maar het Binnenhof? Geen idee, joh. Ik verdwaalde iedere keer. Het interesseerde me ook niet.

Nu heb ik ontdekt was voor parel de stad is. Als de aandrang tot een dagje uit begint te prikkelen denk ik vaak het eerst aan Den Haag. Ik snap nog steeds niet helemaal hoe de stad 'werkt'. In het ronde Amsterdam en het hoekige Rotterdam kom ik moeiteloos waar ik zijn wil. Maar in Den Haag verlies ik, vooral in de smallere straten van het Hofkwartier, om een of andere reden onherroepelijk mijn gevoel voor oriëntatie.

Tot tranen geroerd

Toch ben ik van de stad gaan houden. Dankzij de sfeer, de ongewone mengeling van 'chic' en 'volks'. En de architectuur: als liefhebber van jugendstil en art deco heb ik er, soms tot tranen geroerd, gebouwen van de Nieuwe Haagse School bewonderd, het wemelt ervan. Dankzij de inrichting ook, met overal groen en kunst, met experimentele vormen waar het kan en klassieke waar het hoort. Maar vooral, wist ik toen ik naar Den Haag zou gaan voor dit verhaal, dankzij mijn rugpijn.


Klassieke vormgeving waar het hoort: het Lange Voorhout. 

Die speelt bij tijd en wijle zo geweldig op, dat ik om de paar honderd meter even enkele seconden moet kunnen zitten. Hoe vaak strompelde ik niet van vensterbank naar elektriciteitskastje en van het kastje naar een muurtje?

Stad der banken

Dan Den Haag. Stad der banken. Niet alleen op het Binnenhof. Amper van Centraal af vind ik ze al op Plein, op Lange Poten, Spui, Grote Markstraat. Geen zuinige bankjes (die je in andere steden soms vindt en die dan altijd bezet zijn), nee: banken die de halve straat beslaan. Alsof Den Haag een stad voor toeschouwers is. Maar ik denk dat het is bedacht door iemand met rugpijn. In Den Haag zit je goed. En nu ik er vandaag speciaal op let blijken er nog veel meer te staan dan ik al dacht.


De Van Karnebeekbron, jugendstilmonument ter herinnering aan de opening van het Vredespaleis. 

Het mooist vind ik de bank van de Van Karnebeekbron, het jugendstilmonument ter herinnering aan de opening van het Vredespaleis. Een rustig hoekje tussen verkeersaders naar Scheveningen en het westen van de stad. De bron staat droog, begin februari, wegens vorstrisico denk ik, maar afgelopen zomer kon ik er gelukkig een vogelpoepje van mijn hoofd wassen. Een plek met herinneringen...

Ik zie de ironie nu ik hier vandaag weer even ga zitten - om een sinaasappel te eten, niet omdat het moet. Kom ik naar Den Haag voor de banken, heb ik geen centje rugpijn. Ik moet hier vaker naartoe.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inwoners Hoogkerk verbeteren leefbaarheid met eigen burgerbegroting

2 jan om 09:17 uur

Hoe zou het zijn als je als inwoner van een dorp of stad geheel of gedeeltelijk kunt meebeslissen over waar het…

Lees verder »