Artikel

Zuidas heeft grootste verticale tuin van Europa

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) verhuisde door de brexit van Groot-Brittannië naar een nieuwbouwkantoor op de Amsterdamse Zuidas. Rots Maatwerk zorgde voor de hoogwaardige inrichting van het gebouw. Blikvanger is de grootste verticale tuin van Europa.

In bouwteamverband is razendsnel gewerkt aan de bouw van het nieuwe kantoor van het EMA. Door een goede onderlinge samenwerking tussen Dura Vermeer, Heijmans, OKRA Landschapsarchitecten, Van Ginkel en Rots Maatwerk was de bouw van het pand in achttien maanden gereed. Het kantoorpand telt achttien verdiepingen en heeft een totale hoogte van 81 meter. Rots Maatwerk zorgde voor een hoogwaardige inrichting van het EMA met een entree, daktuin en atrium.

De absolute blikvanger van het gebouw is de groene wand, door de afmetingen van 21 bij 64 meter de grootste van Europa. De wand heeft een driedimensionale sculpturaliteit die het ontwerp van het landschappelijk lint benadrukt. De wand is een combinatie van een mix van beplanting en een natuurstenen verharding die de organische belijning volgen. In totaal zijn voor de wand 52.000 planten gebruikt. De natuurstenen platen die gebruikt zijn voor de verticale tuin zijn met veel precisie ontworpen en geplaatst. Het natuursteen is exact afgestemd op de honderden stalen frames achter de platen. Rots Maatwerk gebruikte Belgisch blauwe hardsteen voor dit project. Door de complexiteit van het project werd een Italiaanse steenhouwer gevraagd om de natuurstenen platen te produceren.

Landschappelijk lint

Het Landschappelijk lint is het concept voor de inrichting van de buitenruimte, de daktuin en de grote verticale tuin en is ontworpen door Landschapsarchitectenbureau OKRA uit Utrecht. De harde architectuur van het nieuwe EMA-hoofdkantoor wordt verzacht door een doorlopende groenstructuur die zich als een landschappelijk lint om en door het gebouw heen beweegt. Het organische patroon komt tot uiting in de afwisseling van groen en verschillende verhardingsvlakken van natuursteen en wordt geaccentueerd door hoogwaardige belijning middels RVS-accentlijnen.

Ook voor de daktuin gebruikte Rots Maatwerk Belgisch blauwe natuursteen. In totaal werden voor de tuin 3600 pastegels gebruikt die in drie verschillende bewerkingen zijn geleverd; gevlamd, geschuurd en geijsbloemd. Het opgebouwde patroon van het landschappelijk lint is gebaseerd op de bewegingslijnen van de gebruikers die op een natuurlijke manier om en door het pand worden geleid.

Rots Maatwerk
Brummen
0575 - 56 65 65
https://www.rots-maatwerk.nl/

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5, thema Projecten & Producten. Download hier gratis het magazine!

Deel dit artikel