Artikel

Oude tijden herleven na herinrichting Wilhelminaplein Heemstede

Historie vindt op het Wilhelminaplein in Heemstede zijn plek terug. Om te komen tot een breed gedragen inrichting van het plein heeft de gemeente de bewoners van Heemstede betrokken bij het ontwerp van het plein.

Het Wilhelminaplein is de oude kern van Heemstede. De plek waar Heemstede rondom uit is ontstaan en is uitgegroeid tot de welvarende gemeente van nu. De grondlegger van Heemstede, Adriaan Pauw, ligt begraven in de kerk aan het Wilhelminaplein. Een belangrijke historische plek voor de bewoners en de gemeente. Een plein om zorgvuldig mee om te gaan bij het herinrichten ervan.

Om te komen tot een breed gedragen inrichting van het plein heeft de gemeente de bewoners van Heemstede betrokken bij het ontwerp van het plein. Om hun wensen te vertalen naar concrete plannen heeft de gemeente drie onafhankelijke bureaus gevraagd om dit in goede banen te leiden. Bureau Stoep voor het ontwerp en de productie van het meubilair, ipv Delft voor het ontwerp van het lichtplan van zowel de functionele verlichting als het aanlichten van de kerk en BH Groen Architectuur voor het inpassen van het groen.

Zichtbaar maken historie
Middels meerdere inloopavonden, waarbij de bewoners in kleine groepjes in gesprek konden gaan met de specialisten van de drie bureaus, zijn de wensen inzichtelijk gemaakt en vertaald naar passende ontwerpen. Gedurende het gehele traject zijn de bewoners in de gelegenheid gesteld om mee te beslissen over de ontwerpkeuzes. Twee belangrijke punten die uit deze bijeenkomsten naar voren zijn gekomen waren het zichtbaar maken van de historie van het plein en het eenvoudig kunnen verwijderen van de elementen wanneer het plein wordt omgetoverd tot feestlocatie.

Bureau Stoep heeft meerdere elementen voor het plein ontworpen. Bijzondere elementen zijn bijvoorbeeld de boombank rond de Wilhelminaboom. Deze boombank projecteert ‘s avonds de naam van het plein op de grond of de lijngoot waar een dichtregel is uitgesneden en van onderuit door een lichtlijn wordt uitgelicht.

Slangvormige opstelling

De banken en bloembakken op het plein vertellen het verhaal van de tram die er ooit heeft gereden. Door de slangvormige opstelling en de rails in de grond doet het vermoeden dat het meubilair over de rails kan rijden. Ook is er een link gelegd met Adriaan Pauw, door een logo van een pauw te ontwerpen en deze op meerdere plekken in het meubilair terug te laten komen. Naast de vormgeving is het ook belangrijk om na te denken over het materiaalgebruik. Om ervoor te zorgen dat het er mooi uitziet zijn er materialen gekozen die lang in goede staat blijven zonder veel onderhoud, zoals composiet voor de zittingen en Cortenstaal voor de bloembakken.

Door een mooie samenwerking tussen BH Groen Architectuur, ipv Delft en Bureau Stoep konden kennis over groen, licht en meubilair samenkomen tot mooie producten. Deze producten zijn door Bureau Stoep geproduceerd en geplaatst en vormen nu harmonieus geheel.

Dit artikel verscheen in Straatbeeld 1 / 2020. Download hier het magazine! 

Deel dit artikel