Drukke verkeersweg in Nijverdal is nu groene ader

maandag 9 november 2020
timer 3 min
De Grotestraat in Nijverdal is sinds begin 2019 verlost van de vele auto’s die gebruik maakten van de drukke verkeersader. Na de herinrichting is de straat een klimaatbestendige groene oase geworden.

Door de opening van de Salland-Twente-tunnel is de provinciale weg tussen Raalte en Wierden omgelegd en is het centrum van Nijverdal verlost van een drukke verkeersstroom. Voor de gemeente het startsein voor een grondige renovatie van de Grotestraat om zo een kwaliteitsimpuls te geven aan het centrum. “En de herinrichting heeft ervoor gezorgd dat de winkels in het centrum beter met elkaar verbonden zijn”, aldus een woordvoerder van de gemeente Hellendoorn.

Eén van de grootste opgaven voor de gemeente was het aanpakken van de wateroverlast. Piekbuien zorgden er in het verleden voor dat de Grotestraat te kampen had met de nodige wateroverlast. “We hadden veel moeite met de waterberging in het gebied. Het water kon maar moeilijk naar de rivier de Regge stromen”, zegt de woordvoerder. Inmiddels is de straat veranderd in een groene oase. “We hebben om te beginnen ervoor gezorgd dat het regenwater afgekoppeld is van het riool. We hebben verschillende Wadi’s aangelegd die zo’n zestig millimeter water kunnen bergen. Daarnaast is een stadsbeek aangelegd. Als het dorp te kampen heeft met forse regenbuien wordt het water via de stadsbeek naar de Regge geleid.”

Verblijfsgebied

De Grotestraat is een groen verblijfsgebied geworden waar het voor bezoekers fijn vertoeven is. “We hebben onder meer zitelementen geplaatst en veel groen geplant. Het groen dient ook als infiltratie voor het regenwater. Waar je ook vandaan komt rijden, je ziet overal groen. Het gebied is hiermee bestendig tegen extreme neerslag en droge periodes in de zomer. Regenwater wordt ook opgeslagen onder de stoep. Hierdoor worden de bomen van voldoende water voorzien en wordt de watertafel met fontein ge-voed. De Grotestraat was een oude asfaltweg, nu liggen er klinkers in. “Ook dat geeft een hele andere uitstraling aan de straat”, zo klinkt het vanuit de gemeente.

Door aantrekkelijke verblijfsruimte aan de wadi’s te koppelen ontstaat er dubbelgebruik voor zowel het watersysteem als voor de gebruikers van de openbare ruimte. Landschapsarchitectenbureau OKRA heeft voor dit ontwerp de Water Resilient Cities Award 2019 ge-wonnen voor ‘Het beste duurzame afvoersysteem van regenwater in een stedelijke omgeving’.

Evenementen

Door het nieuwe ontwerp is veel ruimte voor bezoekers, winkelend publiek en horeca. Er is ook rekening gehouden dat er op verschillende plekken ruimte is voor kleinschalige evenementen en eventueel markten. Hiervoor zijn op verschillende plekken PUTkasten model Evenement compact geplaatst die een verscheidenheid aan elektrische aansluitpunten bieden. De gemeente had op andere plekken goede ervaringen met deze aanpak en het was daarom logisch dit te continueren. De PUTkasten zorgen ervoor dat de gemeente vaker evenementen kan houden in de Grotestraat. Zo wordt de verblijfsfunctie van het gebied versterkt. “En we worden als gemeente wat flexibeler. Als je een keer de markt wil verplaatsen van het Marktplein naar de Grotestraat dan is dat mogelijk. In de oude situatie was dit niet het geval”, zo besluit de woordvoerder.

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 5, thema Projecten & Producten. Download hier gratis het magazine!

PUTkast techniek 

Wormerveer 
075 – 750 22 14 
www.putkasttechniek.nl

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »