Artikel

Licht op de sluis

Het monumentale sluisgebied in het centrum van Leidschendam is sinds kort sfeervol aangelicht. Rond de sluis bevindt zich een scala aan historische panden, waaronder dorpskerk De Peperbus en het Prof. Dolkgemaal. ‘s Zomers trekken de terrassen langs de waterkant en het cultureel erfgoed eromheen veel bezoekers.

Om het gebied nog aantrekkelijker te maken, schakelde stichting Licht op de Sluis de lichtarchitecten van ipv Delft in om een lichtplan en -ontwerp te maken.  


Vanwege de monumentale aard van de bebouwing werd gezocht naar oplossingen die het beeld overdag zo min mogelijk zouden be
ïnvloeden. De combinatie van lichtprojecties voor het aanlichten van de gevels en accentverlichting op daken en rond kunstwerken bleek ideaal.  

Projectie 

De gebruikte techniek van lichtprojecties is vrij nieuw. Het idee is dat licht vanaf een relatief grote afstand heel gericht op de gevel geprojecteerd wordt. Elke lichtbron heeft een op maat gemaakt filter waarop het gebouwaanzicht staat. De hoeveelheid licht die het filter doorlaat is exact afgestemd op de gewenste verlichting van de gevel.


Ter plekke van de ramen laat het filter bijvoorbeeld geen licht door, op andere plekken alles of een gedeelte.
Op deze manier wordt zowel lichthinder als strooilicht voorkomen. Door meerdere projectoren op dezelfde locatie te plaatsen, bleef het aantal benodigde masten beperkt. Bovendien zijn sommige projectoren niet op een mast geplaatst, maar op daken. 

Strijklicht 

De accentverlichting die de daken aanlicht, is op de dakrand van de betreffende panden aangebracht. Grondspots lichten de architectonische accenten van gebouwen als De Peperbus aan en de gevels van de markante achtzijdige Dorpskerk worden vanuit ranke lijnspots, weggewerkt in de bestrating, met strijklicht beschenen.


Daarnaast maakt ook de
verlichting van kunstwerk De Damwachters uit van het lichtplan, dit object wordt net als de daken blauw aangelicht. De reflectie van het licht op het water benadrukt bovendien dat de sluis deel uitmaakt van de historische trekvaart en maakt de relatie van de omgeving met het water ‘s avonds zichtbaar.  

Bestuurbaar 

De duurzame ledverlichting is zodanig geprogrammeerd, dat het mogelijk is de kleuren te veranderen. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn om de sfeer rond specifieke feestdagen of evenementen te versterken.  

Deel dit artikel