Artikel

Stijlvolle verbinding Den Bosch

In Den Bosch zijn de nieuwbouwprojecten Carolus en Hervensche Park volop in aanbouw. Ipv Delft ontwierp de verkeersbrug die beide wijken met elkaar verbindt.

De opdrachtgever, Slokker Vastgoed, vroeg om een slanke brug die past bij de bebouwing. Verder moest de bestrating doorlopen op de brug. Dit betekende dat de dekhoogte sowieso relatief groot zou zijn. Ipv Delft besloot deze eigenschap als iets positiefs te gebruiken en de hoge brugrand als beeldbepalend element in te zetten.

Prefab beton 

De gehele brug is uitgevoerd in beton en bestaat uit vier prefab dekdelen, die in het werk aaneen gestort zijn. De buitenste dekdelen vormen gelijk de brugrand en zijn voorzien van een speelse steenstructuur die sterk bijdraagt aan de kwalitatief hoogwaardige uitstraling van de brug. De steenstructuur loopt door op de landhoofden.

Slim kiezen 

Zowel qua vormgeving als budget was de speelruimte beperkt. Met slimme keuzes is het gelukt toch een onderscheidend en aantrekkelijk ontwerp te realiseren. Bovendien is de brug nagenoeg onderhoudsvrij en heeft ze een beoogde levensduur van honderd jaar. 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel