Wilhelminaplein Naaldwijk na herinrichting een echte klassieker

donderdag 15 maart 2018
timer 5 min
Het Wilhelminaplein in Naaldwijk werd ervaren als een kaal, saai leeg en ongezellig waaigat. Reden voor een aantal fracties uit de gemeenteraad om in 2014 de motie Verhoog de levendigheid van het Wilhelminaplein in te dienen. Afgelopen december werd de laatste hand gelegd aan een vernieuwd, sfeervol plein dat het bruisende hart van Naaldwijk is geworden.

De laatste keer dat er iets aan het Wilhelminaplein was gedaan was in 1997, vertelt projectleider Henri Jansen van de gemeente Westland. “Bij die reconstructie waren verschillende soorten, kleuren en formaten materialen gebruikt. Bovendien werd de verlichting als slecht en sociaal onveilig ervaren en was het gebruik van het plein onhandig, met rommelige terrassen en botsende belangen.”

 

De motie Verhoog de levendigheid van het Wilhelminaplein was de aanleiding voor een uitgebreide reconstructie. Jansen: “We wilden een mooi plein realiseren met een hoge belevings- en gebruikswaarde waar voor elke doelgroep iets te doen valt. Een plein dat uitnodigend is om te ontmoeten en te verpozen. Een Wilhelminaplein dat het winkelgebied versterkt.”

Burgerparticipatie 

Om de wensen van alle belanghebbenden in kaart te brengen, startte de gemeente een intensief burgerparticipatietraject, waarin horeca, winkeliers, marktkooplui, bewoners, bezoekers, het gehandicaptenplatform, organisatoren van evenementen en de oude kerk bij aanschoven. “Bijzonder was dat iedereen, ook de gemeente, heel open het participatieproces in ging”, aldus Jansen. Uit een eerste bijeenkomst kwam een unaniem beeld voor de herinrichting voort, namelijk een klassiek en intiem plein. Een aantal belanghebbenden nam vervolgens zitting in een klankbordgroep, die samen met de gemeente en bureau Hosper tot een schetsontwerp kwam.

 

 

Nadat groen licht was gegeven voor dit schetsontwerp werkte Hosper het verder uit. Marike Oudijk van het bureau schetst de uitdagingen waar in het nieuwe ontwerp rekening mee gehouden moest worden: “Het Wilhelminaplein is het historische hart van Naaldwijk, dé centrale kern in het Westland met een uitgebreid winkelaanbod en horecavoorzieningen. Niet verwonderlijk dat het plein wordt gebruikt voor tal van activiteiten zoals markten, horecabezoek, uitgaan en evenementen. Het plein heeft daarmee niet alleen betekenis voor de directe omgeving maar ook voor Naaldwijk en het Westland als geheel. Door het benadrukken van het historische karakter, het centraal positioneren van de dorpspomp, en het toevoegen van beplanting en zitgelegenheden is een plein ontstaan met meer gezelligheid, meer geborgenheid en ruimte voor verpozen. Binnen dit ruimtelijk ontwerp zijn de verschillende functies en activiteiten op het plein, zoals de weekmarktopstelling, een betere opstelling voor de horecaterrassen en diverse evenementen, ingepast.” Henri Jansen vult aan: “Hierbij wordt nu ook het naastgelegen Havenplein beter benut waarvoor bij de uitwerkingen ook een herinrichtingsplan is gemaakt. Op dit moment is dat plan in uitvoering.”

Oud-Hollandse sfeer 

Vanuit de klankbordgroep kwam nadrukkelijk de wens dat het plein een oud-Hollandse sfeer moest ademen. Door materialen en technieken van nu toe te passen, is het Wilhelminaplein toch een moderne openbare ruimte geworden. Uitzondering hierop is de dorpspomp, die een centrale plek kreeg op het plein. Deze pomp werd in 1629 geschonken door Frederik Hendrik, Prins van Oranje, en had een belangrijke functie in het dorp. Rondom de bank zijn banken geplaatst vanaf waar men een mooi uitzicht heeft op het plein. Veertien waterspuitertjes en een voetcarillon zorgen vooral op zonnige dagen voor levendigheid en plezier voor kinderen. De iepen en het ‘tapijt’ van gebakken klinkers zoals die van oudsher voorkomen in historische binnensteden maken het plein af.

 

De klassieke armaturen op het plein zijn echte blikvangers en zijn gekozen omdat men een sfeervol avondbeeld heel belangrijk vond. “Het armatuur wat al rond de Oude Kerk stond zag men graag terugkomen op het Wilhelminaplein”, verduidelijkt Oudijk. Ook de bestaande verlichting aan de gevel van restaurant Bij5 was een inspiratiebron voor het verlichtingsplan. De historische verlichting, met moderne kaarsachtige ledtechniek, roept een historisch gevoel en een brinkachtige, zachte sfeer op. Meerdere lantaarns op het plein, bevestigd op 3 meter hoogte, zorgen voor een gelijkmatig verlichtingsniveau op ooghoogte. Op de openbare verblijfsplek in het midden van het plein worden de monumentale dorpspomp en de nieuwe spuitfontein aangelicht. In de pleinwand worden de Oude Kerk en het Oude Stadhuis aangelicht en hebben diverse gevels met mooie details een lichtaccent (aangelicht door grondspots) gekregen.

Vlak voor kerst 

Oudijk: “Het bereiken van een sfeervolle avondbeeld was het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp. Het is nu mogelijk met de openbare verlichting, door het dimbare systeem en de RGBWleds, bij evenementen een speciale sfeer op te roepen variërend van romantisch tot uitgelaten feestelijk en uitbundig bij een festival. Dit verhoogt de functionaliteit van het plein substantieel.”

 


Credit: Stefan van Gentevoort Waalpartner

 

Na een strakke en krappe uitvoeringsplanning werd het plein vlak voor kerst geopend. In zijn openingstoespraak was wethouder Theo Duijvestijn lovend over het eindresultaat: “Het Wilhelminaplein straalt weer klasse uit en biedt de potentie om weer jaren en jaren het levendige hart van Naaldwijk te zijn.” Niet alleen de wethouder is tevreden, weet projectleider Jansen. “We krijgen van de omgeving en gemeenteraad niets dan lof terug over het nieuwe plein.”

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »