Artikel

'Meteorieten' dalen neer in Amsterdam

De Amsterdamse Ertskade is verrijkt met speelobjecten en zitmeubilair in meteorietenthema. De speelaanleiding aan de overzijde van het Keesje Brijdeplantsoen in Amsterdam was niet (meer) afdoende om de steeds ouder wordende jeugd te voorzien van een speel- /recreatieve omgeving.

Met het oog op het omringende havengebied, waar van oudsher handel in onder andere erts werd bedreven, is door LOLA Architects een ontwerp gemaakt met een knipoog naar deze ertsrijke periode. Zo ontstond het idee om een aantal speelobjecten en zitmeubilair in meteorietenthema te ontwikkelen. Deze objecten zijn op maat ontwikkeld, geproduceerd en geplaatst door BOERurbanInmiddels zijn de eerste meteorieten neergestreken aan de Ertskade. Vanaf het zitmeubilair kijk je zo uit op het speciale speelobject en de skyline van Amsterdam. 

Participatie en ontwerp 

Tijdens bewonersparticipatie-avonden is duidelijk naar voren gekomen dat de wens voor een nieuwe speelaanleiding breed gedragen werd in de buurt. De wensen voor een nieuwe invulling voor ontmoeten en spelen werden geïnventariseerd en geïntegreerd in het landschappelijk ontwerpEen klimtoestel in de vorm van een meteoriet is hier vervolgens speciaal voor ontworpen. Een combinatie van een stevig stalen frame met netten en touwen die voor het oog kriskras door elkaar door het meteorietenbrokstuk lopen. Voor de klant tevens in een speciale RAL-kleur gespoten. Een hele uitdaging om hierdoorheen te klimmen en klauteren en telkens een nieuwe route te bedenken.  

Zitmeubilair en thematiek 

Ook het zitmeubilair is niet standaard. Deze zijn ook in de stijl van meteorieten en brokstukken in het landschap geplaatst. Hiervoor zijn zelfs verschillende kleuren gebruikt die passen bij de historie als handelskade én de huidige bedrijvigheid in dit gebied. Het ontwerp van deze toestellen en zitelementen is dus compleet op maat gemaakt. Zij vormen samen een thematisch geheel in het landschap. Voor de toekomst staat er ook nog een kunstmeteoriet in de planning om ontworpen en geplaatst te worden. 


Locatie: Erskade Amsterdam 
                           
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam              
Ontwerp: LOLA Architects 
Productontwerp: BOERurban/BOERplay 
Uitvoering: BOERurban/BOERplay            
Periode: januari-april 2020 


Ook benieuwd naar de mogelijkheden 
voor jullie landschappelijk ontwerp en een invulling voor straatmeubilair op maat? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. 
www.boerurban.com I 0183-74 59 83 I info@boerurban.com  


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 03/2020. Lees dit nummer gratis in onze digitale bibliotheek

Deel dit artikel