Artikel

Amsterdamse Houthaven wordt toplocatie kantoren

Vervoer en opslag hout bij Amsterdamse Houthaven maakt plaats voor de creatieve industrie, mode, ontwerp en IT.  

Aan de Danzigerkade, tussen de Nieuwe Houthaven en de Minervahaven, zijn de boomstammen opgevolgd door stijlvolle kantoorpanden. Eigenaar Heren2 zag nieuwe kansen op de rommelige landtong en zette er gebouwen neer, aantrekkelijk voor veeleisende huurders.


PVH, eigenaar van modemerken als Tommy Hilfiger en Calvin Klein huurt er drie. Huurders van dat niveau vragen om een buitenruimte van niveau. Afsplitsing Dames2 nam voor Heren2 het project voor ontwerp en uitvoering van de buitenruimte op zich. Het streven was, aldus projectmanager Lies Schaberg, een ontwerp dat op het netvlies gebrand bleef voor een ruimte waar mensen zich graag ontspannen. De opdracht ging naar het Haagse ontwerpbureau Sant en Co.

Groen en steen vinden elkaar 

Landschapsarchitect Sander Singor zocht naar de menselijke maat in de industriële omgeving rond de Danzigerkade en de chique verfijndheid die de klasse van de huurders spiegelt. Hij vond die in een combinatie van groene duinen op een vloer in het klassiek visgraatpatroon van Engels parket, gelegd met stenen van Metten Stein+Design. Op de groene ‘lenzen’ – kleine heuvels – staan vaste planten, bomen en siergrassen. Op het centrale plein bieden hogere duinen luwte. De bestrating en het patroon van groen lopen tot en met de kaderanden, wat de openheid en toegankelijkheid vergroot.


Mensen kunnen overal wandelen: de kade is een geliefde plek geworden. Sander koos voor kleur- en textuurcontrasten in de variatie van geslepen, Samtiert en fijngewassen steenoppervlakken. Sterk kleureffect is verder geoptimaliseerd door een gericht gebruik van Metten’sCleanTop Technology. De ontwerper prijst achteraf de kleurcontrasten en de levendigheid door de variatie in de structuur van de stenen. Ook de projectmanager is blij met het resultaat “zeker sinds het groen aangeslagen is.” 


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 04/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.

Deel dit artikel